Фоторепортаж

Як у Житомирі за 60 гривень з міського бюджету годують обідами пенсіонерів, людей з інвалідністю та переселенців. Фоторепортаж

27 May 2022, 14:49

Житомирський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) організовує безкоштовні обіди для своїх підопічних. Один раз в рік упродовж місяця п'ять разів на тиждень люди отримують безкоштовне харчування.

«Харчування отримують люди похилого віку, люди з інвалідністю, малозабезпечені, одинокі, непрацездатні, внутрішньо переміщені та ті, хто найбільш цього потребує. Зараз війна і потреба в обідах зросла. У нас майже 2 тисяч підопічних потребує харчування, і на місяць ми можемо прохарчувати близько ста людей за кошти місцевого бюджету. Окрім цього, безкоштовні обіди для підопічних ще надають благодійні організації. З коштів місцевого бюджету на харчування однієї людини виділяється 60 гривень в день», – розповіла завідувачка відділення соціальної допомоги вдома Катерина Киструга

Харчування за кошти місцевого бюджету відбувається у ДНЗ «Центр сфери обслуговування». Тут підопічні територіального центру можуть взяти їжу з собою у власну тару або поїсти у їдальні навчального закладу.

Більшість людей похилого віку надає перевагу обідам в їдальні. Побачивши кореспондента, вони підходять і просять обов'язково написати подяку меру, керівництву терцентру та училища, у якому проходять обіди, кухарям, які готують. Люди розповідають, що годують дуже смачно, а ще їм подобається, як їх обслуговують офіціанти, подобається спілкуватися зі знайомими та зі студентами, які проходять тут практику.

«Зараз війна, і набагато складніше прохарчувати людей, адже коли ми на початку року виграли тендер і заключали договори з постачальниками, ціни на продукти були інші, логістика теж. Зараз нам вдається годувати людей повноцінними обідами за рахунок економії на заробітній платі та залученні учнів для проходження виробничої практики. Щодня в меню є масло, свіжі овочі, свіжа випічка. Ми самі печемо хліб. Меню змінюється кожного дня упродовж двох тижнів. Їжа калорійна, і щодня є або м'ясо, або риба. Ми намагаємося не лише нагодувати людей, а й влаштувати їм умови для відпочинку. Якщо випадає якесь свято, ми вітаємо, показуємо номери художньої самодіяльності», – розповіла директорка ДНЗ «Центр сфери обслуговування» Світлана Мосейчук.

Нагадаємо, на початку лютого 2022 року на засіданні виконкому Житомирської міської ради прийняли рішення збільшити вартість гарячих обідів для малозахищених верств населення у зв’язку з подорожчанням продуктів. За буденні обіди встановили вартість 60 грн (замість 43 грн), а за святкові 100 грн (замість 80 грн).

Як повідомляв Житомир.info, у 2020 році одна порція комплексного обіду для малозабезпечених житомирян міському бюджету обходилася у 36 гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: обід харчування малозабезпечений  
Матеріали по темі