Місто

Без їжі та води і під обстрілами: врятовані собаки з притулку в Бородянці проходять реабілітацію в Житомирі

6 June 2022, 15:02

Пса Фініка та ще чотирьох собак привезли з селища Бородянка у житомирський «Центр захисту тварин». Російські війська більше, як місяць обстрілювали цивільні об’єкти селища, під обстрілами опинились і собаки в притулку, які сиділи у зачинених вольєрах, без їжі та води. Волонтери врятували тих, хто вижив. П’ятьох привезли до Житомира. Зараз тварини у безпеці, з ними працюють фахівці, аби повернути до нормального життя.

«На жаль, коли почалася окупація Київської області, керівництво комунального притулку в Бородянці покинуло тварин зачинених у вольєрах, це близько 500 тварин, більша частина загинула без їжі та без води, певна частина вижила. Ми забрали на реабілітацію п’ятьох таких надскладних з психологічними травмами собачок», — розповідає директорка КП «Центр захисту тварин» Олександра Мельник.

Директорка КП «Центр захисту тварин» Олександра Мельник згадує: коли вперше побачили тварин, вони були дуже виснажені. Перший час вони зовсім не йшли на контакт з людьми, усього боялися та не хотіли їсти.

«Абсолютно не йшли на контакт, бо це був стрес не одного дня, не просто від перевезення тварин, більшість часу вони проводили забиті в будках, кутках. Звісно, ми вже почали спілкувати і нас почав консультувати психолог, відповідно їхнім рекомендаціям, почали займатися і поступово вони зрозуміли, що потрібно починати вірити людям», — каже Олександра Мельник.

Зараз Фінік вже виходить на прогулянку та дозволяє себе погодувати, але і досі боїться знову залишитися голодним у зачиненому вольєрі.

З тваринами працюють кінологи, психологи та волонтери, тварин намагаються адаптувати до мирного життя. Олександра каже: це досить складний і довгий процес, але у притулку вже бачать позитивні результати.

«Поки що готуємо до вигулу Пусю наступну, в тому ж числі намагаємося налагодили контакт з двома братами Пітт і Брюс, найбільший прогрес з Олівером. Ми вже разом у вольєрі їмо, спілкуємося і він, навіть, вже з рук починає їсти», — розповідає Олександра Мельник.

Волонтерка Тетяна Рисіч провідує собак та допомагає за ними доглядати. Жінка каже: до тварин, які пережили такі жахіття потрібен особливий підхід.

«Торкатися не до всіх можна, бо не всі даються. Ми розмовляємо з ними, просто розмовляємо, говоримо, які вони гарні, і таким чином вони заспокоюються і починають виконувати наші команди. Коли тут чутно якийсь грім чи постріли, вони реагують на все це. Був такий випадок про який писали у Фейсбуці, що бабуся закривала собаці шарфом вушка і воно дійсно це працює. Є заспокійливі спеціально для тварин, їх теж можна використовувати, знаючи, що твоя собака дійсно реагує», — каже голова ГО «Житомирська міська організація захисту тварин» Тетяна Рисіч.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну «Центр захисту тварин» не припиняв свою роботу. Рятували тварин, яких покинули господарі, тікаючи від війни і шукали їм новий дім.

«В перші тижні війни ми прилаштували за кордон наших собак-інвалідів і кількох цуценят, це було 15 тварин, потім ще кількох. На початку в нас було десь близько 40 собак, враховуючи собак, які на вільному вигулі, потім враховуючи, що ми прилаштували й паралельно забирали й знову прилаштовували, зараз в нас 26 тварин знаходиться, в тому числі з Бородянки. Також їм шукаємо господарів, аби звільнити місця і допомагати наступним».

Собаки-переселенці отримали всю необхідну ветеринарну допомогу, далі справа за психологічною реабілітацією і тваринам шукатимуть нові родини. Центр захисту тварин і надалі готовий брати на реабілітацію собак із зони бойових дій

Як працює житомирський Центр захисту тварин під час війни дивіться у фоторепортажі

Як повідомляв Житомир.info, 5 вересня 2021 року житомиряни разом зі своїми улюбленцями долучилися до Всеукраїнського маршу за права тварин. В лютому 2021 року військові знялися у фотосесії з підопічними КП «Центр захисту тварин», щоб допомогти знайти їм родину.

Матеріал створено за сприяння ГО «Львівський медіафорум» у межах проєкту «ЛМФ Підтримка мережі журналістів»

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: собака Центр захисту тварин притулок війна обстріл Мельник Рисіч 
Матеріали по темі