Події

У Житомирській області викрили групу осіб, які збирали зброю і боєприпаси на місцях боїв: вилучили кулемети, револьвери, гранати

10 June 2022, 16:45

У Житомирській області правоохоронці викрили групу осіб у незаконному поводженні зі зброєю та вибухівкою. 9 червня провели 15 обшуків за місцем проживання житомирянина та ще трьох чоловіків: вилучили кулемети, револьвери, боєприпаси, вибухівку, наркотики. Двох із підозрюваних затримали.

Про це 10 червня повідомили пресслужби ГУНП у Житомирській області та Житомирської обласної прокуратури.

«9 червня детективи Слідчого управління ГУНП спільного з оперативниками Управління стратегічних розслідувань ДСР НПУ та за процесуального керівництва обласної прокуратури провели 15 обшуків за місцями проживання та тимчасового перебування 4 жителів Житомирщини. Вилучено кулемети, зброю, боєприпаси, вибухівку, прилади нічного бачення та наркотичні засоби», – йдеться у повідомленні поліції.

Слідчі дії проводились у рамках досудового розслідування, в ході якого встановлено причетність групи осіб до незаконного поводження зі зброєю, боєприпасами та вибухівкою.

Санкціоновані обшуки правоохоронці провели у Малинській громаді, м. Житомирі та у смт Городок. Слідчі дії тривали у приватних будинках, на земельних ділянках, у гаражах та транспортних засобах.

У результаті вилучено два кулемети, протитанкову рушницю, гвинтівку, револьвери, до десятка гранат різного маркування, кілька сотень патронів різного калібру, підривачі, близько 10 кг пороху, 240 електричних детонаторів, шашки тротилу, пластид, прилади нічного бачення та інші речі, що свідчать про протиправну діяльність.

Поліцейські затримали у порядку ст. 208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України двох 29-річних жителів смт Городка та м. Житомира. Один з чоловіків раніше уже притягувався до кримінальної відповідальності за причетність до незаконного обігу зброї та хуліганство.

Наразі слідчі Слідчого управління ГУНП в Житомирській області призначають експертні дослідження всього вилученого, за результатами яких прийматиметься рішення щодо остаточної кваліфікації події.

Пресслужба Житомирської обласної прокуратури детальніше розповіла про виявлене під час обшуків.

«Під час обшуків виявлено та вилучено цілий арсенал зброї, бойових припасів та вибухових речовин, зокрема, револьвер системи «наган», гвинтівку Мосіна, зброю, схожу на кулемети, багнети в ножнах, прилади нічного бачення, понад 520 набоїв різного калібру та патронів, гранати, порох у різних упаковках, із заводським маркуванням, вибухівку та інше. Крім цього, вилучено більше десятка зіппакетів із вмістом невідомого походження та рослинну масу зеленого кольору, зовні схожу на рослини конопель», – пише прокуратура.

Також, за інформацією прокуратури, нині встановлено, що схему незаконного обігу зброї організувала група осіб, щонайменше четверо, жителі Малинської територіальної громади та міста Житомира. За наявною у слідства інформацією, чоловіки відвідували місця боїв, що велися у період широкомасштабного вторгнення росії навколо населених пунктів на півночі області, звідки приносили різноманітну зброю та боєприпаси.

Двох осіб затримано в порядку ст. 208 КПК України, вирішується питання щодо повідомлення їм про підозру за ст. 263 КК України та обрання запобіжних заходів.

Тривають необхідні слідчі (розшукові) дії, встановлюються обставини скоєння злочину та причетність осіб до інших фактів незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами і вибуховими речовинами.

Злочин викрито обласною прокуратурою спільно з Управлінням стратегічних розслідувань в області ДСР Нацполіції України та СУ Головного управління Нацполіції в області, яке проводить досудове розслідування.

Примітка прокуратури: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Як повідомляв Житомир.info, 2 червня 2022 року на одному з блокпостів при в’їзді у Житомир у водія конфіскували автомобіль Skoda: чоловік був напідпитку, належних водійських документів він собі не мав та віз уламки військового літака і боєприпаси.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: зброя боєприпас автомат граната кулемет гвинтівка  
Матеріали по темі