Влада

Залужний про порядок переміщення військовозобов’язаних: з метою недопущення маніпуляцій скасований і буде розроблено новий

6 July 2022, 15:57

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зробив заяву щодо скандального порядку переміщення військовозобов’язаних: скасований та відправлений на доопрацювання.

Про це Залужний повідомив на своїй Facebook--сторінці 6 липня.

«Сьогодні відбулося засідання Ставки Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України. На ньому, серед іншого, розглядалося питання, яке набуло широкого суспільного резонансу, - про Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час. Підкреслюю, цей документ від початку стосувався винятково внутрішньої роботи ТЦК та СП і не створював зобовʼязань, обмежень прав і свобод громадян України. Попри це, його поява в мережі спричинила численні маніпуляції, різночитання і навіть незаконні дії із перешкоджання переміщенню громадян, що стало підставою для дискредитації Збройних Сил України та військово-політичного керівництва держави. Тому Начальником Генерального штабу Збройних Сил України з метою недопущення подальших маніпуляцій довкола цього питання прийнято рішення про скасування дії Порядку з відправленням на доопрацювання», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що оновлений документ буде розроблено на основі змін до законів України та підзаконних нормативно-правових актів, які регулюють переміщення громадян в умовах воєнного стану. Наявна законодавча база не враховує реалій сьогодення та не забезпечує ефективних мобілізаційних механізмів.

«Як Головнокомандувач Збройних Сил і громадянин України закликаю українців до виконання свого конституційного обов’язку із захисту держави», - наголосив Валерій Залужний.

Нагадаємо, оприлюднений Генштабом ЗСУ Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку, на виїзд за межі місця проживання, збурив суспільство, на це відреагував президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 5 липня, а нардепи цього ж дня зареєстрували законопроєкт про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення порядку виїзду призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання в межах України.

Як повідомляв Житомир.info, 5 липня 2022 року Генштаб ЗСУ інформував про розроблення Порядку дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у ТЦК та СП, на виїзд за межі місця проживання з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час, а згодом на сайті ЗСУ оприлюднили сам Порядок, затверджений 28 червня 2022 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Генштаб ТЦК та СП війсковозобов'язаний мобілізація дозвіл Залужний ЗСУ 
Матеріали по темі