Події

В Житомирському районі викрили псевдоволонтера, який заробляв продажем саморобних неякісних «бронежилетів»

1 August 2022, 18:21

На Житомирщині співробітники Служби безпеки України викрили співзасновника місцевої громадської організації на виготовленні та збуті неякісних бронежилетів на мільйон гривень у воєнний час.

Про це 1 серпня повідомило управління СБУ в Житомирській області.

«Експертиза підтвердила, що під виглядом бронежилетів 4 та 5 класу захисту зловмисник продавав саморобні плитоноски, що не відповідають вимогам нормативів якості захисту і не гарантують безпеку. Збував шахрай неякісні бронежилети як поштучно – родичам мобілізованих, які терміново шукали для них військову амуніцію, так і оптом – представникам волонтерських організацій Житомирщини та Київщини, які займаються допомогою бійцям тероборони і Збройних Сил України. Через спеціально створений телеграм-канал своєї громадської організації він «рекламував» продаж бронежилетів, які начебто містять бронепластини з високоякісної заводської сталі та гарантують захист від автоматичної зброї», - йдеться у повідомленні.

Досудовим розслідуванням встановлено, що насправді елементи захисту були виготовлені кустарним способом із низькоякісних металевих пластин, що фігуранту справи, який «прикривався» волонтерством, безкоштовно надали підприємці каменеобробної галузі Житомирського району. Інші місцеві комерсанти (знову ж таки безкоштовно) «нарізали» ці пластини під необхідні для плитоноски розміри. «Чохли» для «бронеплит» сумнівної якості він купував оптом – по 200 грн за одиницю.

«Житомирські підприємці, до яких ділок звертався за «сприянням», були переконані, що надають благодійну допомогу українським військовослужбовцям. За один такий кустарний «бронежилет», який прострілюється кулями наскрізь, ділок отримував від 250 до 270 доларів США – при його фактичній собівартості у декілька сотень гривень. Оперативники СБУ задокументували, що за декілька місяців шахрай збув неякісної амуніції щонайменше на 800 тисяч гривень», - інформує СБУ

Правоохоронці провели 12 одночасних санкціонованих обшуків на Житомирщині та Київщині, у тому числі за місцями проживання і в автівках фігуранта справи та можливо причетних до оборудки осіб, у офісних приміщеннях громадської організації. Під час слідчих дій вилучено:

чорнові записи ділка,

мобільні термінали, комп’ютерну техніку й інші електронні носії інформації,

62 плитоноски та 18 «бронеплит»,

декілька одиниць незареєстрованої нарізної і гладкоствольної зброї та півтори сотні бойових набоїв різних калібрів,

військові прилади (тепловізор, бінокль, рацію, GPS-трекер тощо),

пакет із висушеними та подрібненими рослинами канабісу.

Досудове розслідування триває за чотирма статтями Кримінального кодексу України: ч.3 ст.190 (шахрайство); ч.3 ст.201-2 (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги); ч.1 ст.263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами); ч.1 ст.309 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту).

Спецоперацію з викриття махінацій із бронежилетами сумнівної якості провели співробітники Управління СБ України в Житомирській області у співпраці зі слідчими ГУНП Житомирщини за процесуального керівництва обласної прокуратури.

«Попередньо встановлено, що житель Житомирського району під приводом намірів безкоштовного виготовлення бронежилетів 4 та 5 класу для потреб військовослужбовців Збройних сил України та тероборонівців отримував захисні плити. Їх та кошти йому передавали приватні підприємці району як благодійну допомогу. У подальшому отримане використовувалось для підпільного виготовлення бронежилетів, які продавались через соціальні мережі за ціною у межах 260-270 доларів США. При цьому власники товару завідомо знали, що вони не відповідають заявленому 4 та 5 класу захисту. Таким чином, організатор та інші учасники, які нині встановлюються, своїми цинічними діями, окрім особистого збагачення на воєнних потребах, ще й ставили під ризик життя захисників України», - наголошує пресслужба поліції Житомирської області.

В обласній прокуратурі уточнили, що злочинною діяльністю з початку збройного широкомасштабного вторгнення рф займався 25-річний псевдоволонтер, який з містечка під Києвом переїхав тимчасово проживати до батьків на Житомирщину.

«Фігурант справи, під приводом безкоштовного виготовлення бронежилетів для ЗСУ та тероборони, отримував від місцевих підприємців на благодійній основі елементи для виготовлення військового спорядження. Потім разом зі спільниками (особи встановлюються), підпільно виготовляли для продажу бронежилети, які не відповідали належному ступеню захисту, потенційно створюючи загрозу для життя тих, хто їх використовує. Однак, популяризуючи свою «діяльність» у соцмережі через телеграм-канали, вказували, що бронежилети мають високий ступінь захисту. Встановлено щонайменше вісім фактів продажу неякісного військового спорядження, невідповідність якого виявили покупці. Лише за одну партію такої «благодійного продажу» - 11 бронежилетів - на рахунок псевдоволонтера надійшло понад 90 тис. грн. Загалом, за попередніми даними, на продажу неякісних бронежилетів ділок збагатився на 800 тис. грн. Під час випробування встановлено, що з 8 бронежилетів лише один не був прострелений та відповідав необхідному класу захисту (має бути 4-5 клас)», - інформує прокуратура.

Як повідомляв Житомир.info, вранці 28 червня 2022 року обласні підрозділи поліції, СБУ та прокуратури оприлюднили інформацію про затримання голови благодійного фонду після продажу ним засобів індивідуального захисту для військових вартістю близько 236 тис. грн, загалом же сума «замовлення» для продажу становила майже пів мільйона гривень. Затриманим виявився голова БФ «Роби добро, даруй надію» Артур Волинець і після оприлюднення інформації про затримання почали з’являтися дописи від знайомих, які не вірять в недоброчесність волонтера та обурюються діями правоохоронців.

30 червня суд обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту 23-річному засновнику благодійного фонду Артуру Волинцю, якого підозрюють в продажу отриманого безоплатно військового спорядження та амуніції та проводять досудове розслідування за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України (Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги). 14 липня Артуру Волинцю оголосили ще одну підозру – за ч. 3 ст. 332 КК України (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України): з’ясувалось, на початку червня голова фонду, знаючи про бажання 36-річного житомирянина будь-що залишити межі України, допоміг йому у реалізації намірів за винагороду у 1000 доларів, включивши чоловіка до списку водіїв благодійної організації, які вирушили за гуманітарною допомогою за кордон.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція прокуратура СБУ волонтер бронежилет плитоноска шахрайство гуманітарна допомога зброя  
Матеріали по темі