ДОПОМОГА

У Житомирі з’явилась кризова кімната для захисту постраждалих від домашнього насильства: на який час там можна залишитися та яку допомогу надають

2 September 2022, 15:12

У Житомирі відкрили кімнату кризового реагування, яка рятує жінок від домашнього насильства цілодобово в екстрених ситуаціях. Постраждалі разом з дітьми можуть потрапити сюди звернувшись до поліції або Центру соціальних служб.

Адресу не розголошують, адже перш за все, тут жінкам гарантують безпеку. Також забезпечують необхідними речами – це продукти, предмети гігієни, постільна білизна та іграшки для дітей.

«У нас досить гарне комфортне приміщення, 114 квадратних метрів, у якому передбачено три кімнати для проживання, кілька кімнат загального користування – це душові, санвузол, кімната для прасування та прання, кімната для персоналу. Передбачено зовнішнє та внутрішнє відеоспостереження, відеокамери, а також передбачена кнопка тривожності», - розповідає директор Житомирського міського центру соціальних служб Ольга Юрченко.


Жінкам пропонують залишитися на певний час у кризовій кімнаті, водночас відповідні служби працюють з кривдником.

«Кризова кімната розрахована на 10 осіб. Відповідно до положення та державних документів, особа може проживати там протягом 10 днів. Якщо ситуація складна і питання не вирішується далі, тоді людина може проживати до 20 діб», - каже Ольга Юрченко.

Поки постраждалі від домашнього насильства знаходяться у кризовій кімнаті їм надають юридичну, психологічну та медичну допомогу.

«Соціальний працівник не надає медичні послуги, але обов'язково надає послугу переадресації. Обов'язково домовляється з медиками, у нас дуже тісна співпраця з нашим управлінням охорони здоров'я міської ради та з амбулаторними закладами. Це може бути лікар, який може надавати послугу за місцем знаходження людини, якщо є нагальна потреба, або ми організовуємо транспортування людини до амбулаторного закладу, або стаціонарного і таким чином надаємо медичну допомогу. Це має бути послуга номер один, яка організована кризовою кімнатою», - говорить директор Житомирського міського центру соціальних служб.

Дуже важливо щоб постраждалі мали надійне місце для безпечного тимчасового прихистку від кривдників. За 2022 рік фахівці сектору протидії домашньому насильству Житомирського райуправління поліції склав близько 300 протоколів щодо насильства у сім'ї.

«Протягом року було складено 270 протоколів, також винесено 270 термінових заборонених приписів. Кожен кривдник ставиться на облік на рік і знаходиться у полі зору поліції», – каже начальник сектору протидії домашньому насильству Житомирського райуправління поліції Марія Зуб.

Потрібна жінці кризова кімната чи ні поліцейські визначають на місці, в залежності від конкретної ситуації.

«За оцінкою ризиків ми визначаємо чи потребує жінка та діти кризової кімнати. Конкретний приклад, коли є переслідування жінки кривдником», - додає Марія Зуб.

Створити та облаштувати кризову кімнату у Житомирі вдалося завдяки підтримці Фондову ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA) за фінансування уряду Швеції. На утримання приміщення, харчування та зарплату фахівців кошти будуть виділяти з міського бюджету.

Якщо ви стали жертвою насильства у родині зателефонуйте:

Поліція – 102

Центр соціальних служб – 063-354-65-20, 050-527-56-87

Нагадаємо, що 20 травня 2022 року у громаді Житомирської області відкрився притулок для постраждалих від домашнього насильства, на облаштування пішло більше 4 млн грн

Як повідомляв Житомир.info, про створення кризової кімнати у Житомирі за грантові кошти почали говорити минулого року, її планували відкрити на початку 2022 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: насильство кризова кімната 
Матеріали по темі