Місто

​У Житомирі на початку наступного року з’явиться перша кризова кімната для потерпілих від домашнього насильства

21 September 2021, 17:09

Кімната кризового реагування має стати тимчасовим прихистком для постраждалих від насильства у родині. Потерпілі зможуть перебувати тут 10 - 20 діб. За цей час вони отримуватимуть необхідну соціально-психологічну та первинну правову допомогу. У Житомирі така кімната запрацює з 2022 року.

Про це повідомляють на сайті Житомирської міської ради.

«Сьогодні під час зустрічі з координаторами Представництва Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні було обговорено умови реалізації у Житомирі проєкту «Трамплін до рівності: проєкт зі зміни соціальних норм та викорінення гендерних стереотипів задля сталого розвитку та добробуту жінок і чоловіків в Україні», який фінансується урядом Швеції. Його реалізовуватимеЖитомирський міський центр соціальних служб міської ради та ГО «Грінері». Кризову кімнату облаштують у комунальному приміщенні площею 114 м кв. при денному центрі соціально-психологічної допомоги постраждалим від насильства. Аби жінки і діти могли почуватися в безпеці, її адреса буде засекречена, а фахівці тут працюватимуть цілодобово. Особи, які постражлали від домашнього насильства, можуть звернутися за допомогою до денного центру (вул. Перемоги, 55, тел. 47-09-42).

Мобільна бригада для соціально-психологічної допомоги постраждалим від насильства вже створена рішенням виконкому. Фахівці, що працюватимуть у кризовій кімнаті, пройдуть спеціальне навчання. Адже, за словами координаторки проєкту в Україні Ганни Висоцької, в центрі мають знати, як правильно зустріти потерпілу, куди її перенаправити і т. д», - йдеться у повідомленні.

Зазначено, що допомога постраждалій особі має бути комплексною та ефективною, і Житомир – одне з небагатьох українських міст, де до протидії домашньому насильству підходять комплексно. З кривдниками тут проводять корекційну роботу: її здійснюють спеціально навчені сертифіковані психологи. «Якщо причина насильства (ред.- кривдник) залишається, то тут два шляхи – або ж постраждала розриває це коло і припиняє зв’язки з кривдником або ж кривдник визнає свої дії неправильними та змінюється…», - каже Ганна Висоцька. Та зазвичай, зазначає вона, 70 % жінок, які стали жертвами домашнього насильства і пройшли реабілітацію у притулках, не повертаються до кривдника та повністю змінюють своє життя.

Ольга Юрченко, директорка центру соціальних служб міської ради, каже: жінки почали більше звертатися до фахівців за допомогою та підтримкою. «Цими вихідними я отримала два повідомлення від жінок, вони запитували, куди їм звернутисяМинулого року таких повідомлень було 109. За перше півріччя 2021 року - 72», - говорить Ольга Юрченко.

Житомирський міський голова Сергій Сухомлин та керівництво Представництва Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні незабаром підпишуть меморандум щодо співробітництва в межах зазначеного

Поради Мінсоцполітики: як діяти, якщо ви стали свідком насильства, читайте тут.

Нагадаємо, 14 травня 2021 в програмі «Тема дня» на Житомир.info обговорювали проблему домашнього насильства. Начальниця сектору протидії домашньому насильству Житомирського районного управління поліції Марія Зуб розказала про роботу мобільних груп реагування на факти домашнього насильства, а директорка Житомирського міського центру соціальних служб Ольга Юрченко розповіла, куди можуть звернутися постраждалі від домашнього насильства.

Як повідомляв Житомир.info, у селі поблизу Житомира за 7,5 млн грн облаштують притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: насильство кризова кімната  
Матеріали по темі