Суспільство

Яких спеціалістів шукають роботодавці в Житомирі та області, як центр зайнятості допомагає безробітним

9 September 2022, 17:40

У пошуках роботи щодня до міського центру зайнятості у Житомирі приходять десятки людей. Кожен зі своєю історією: когось скоротили, хтось змінив професію, шукаючи кращого заробітку, а дехто уже й знайшов своє місце роботи.

«Я працювала, була двірником у школі, але довелось звільнитись. Тепер прийшла на біржу – шукати підходящу роботу. Прибиральницею, двірником – я роботи не боюся. Жити потрібно, дитя годувати», – ділиться Ольга.

«Працювала в лікарні на буфеті, зараз соціальним працівником працюю, з людьми похилого віку, допомагаю», – каже Людмила.


Від початку 2022 року за допомогою до міського центру зайнятості звернулось 5,5 тисяч людей, з яких 1660 працевлаштовано. Також послугами центру скористались понад 350 внутрішньо переміщених осіб.

«З 361 особи – працевлаштовано 130. Роботодавець, який візьме на роботу ВПО, отримує компенсацію 6500 тис. грн впродовж двох місяців», – розповідає директорка Житомирського міського центру зайнятості Валентина Сторожук.

Нині у базі центру розміщено більше 3 тисяч вакансій від 700 роботодавців, і порівняно з минулим роком, у топі найзатребуваніших професій неочікувано опинилися працівники освіти та медичних закладів.

«Лікувальні заклади (потребують працівників, – ред.), чого раніше у нас не було. Збільшилась кількість вакансій на лікарів різного профілю, медичних працівників, молодших медичних працівників, опалювальників. Заклади дошкільної освіти – велика потреба в опалювальниках, кухарях, помічниках кухаря, вихователях, помічниках вихователя. У нас до 30 таких вакансій», – зауважує директорка Житомирського міського центру зайнятості Валентина Сторожук.

На відміну від міста, на рівні області в попиті лишаються робітничі професії, розповідає заступниця директора Житомирського обласного центру зайнятості Тетяна Касімцева.

«Кожна третя (вакансія) – це в переробній промисловості, 16% – сільське господарство, 14% – торгівля і лише 17% – освіта. Найбільш затребувані на сьогодні швачки, водії, продавці, кухарі, бухгалтери, підсобні робітники, слюсарі та електрогазозварники. Станом на сьогодні середня заробітна плата у вакансіях 8 тис. 310 грн», – зазначає заступниця директора Житомирського обласного центру зайнятості Тетяна Касімцева.

Зрештою, відтепер стати на облік центру зайнятості можна не тільки у звичний спосіб – у приміщенні центру, а і онлайн – через додаток «Дія». Втім, все одно замінити живе спілкування неможливо, переконані в центрі зайнятості.

«На сьогодні заборонена дискримінація людей за віком, і роботодавців за це штрафують. Але шукачі роботи все ж таки переживають. В когось поважний вік, він боїться. Хтось замолодий і не має досвіду, теж боїться цього моменту. Тому, ми вчимо пропрацювати з такими запереченнями, перш за все внутрішніми, щоб подолали власний бар’єр, а потім і з зовнішніми. Коли роботодавець у чомусь сумнівається, і як його переконати, що ти навчишся, бо ти ще молодий, або ти досвідчений і не зробиш тих помилок, яких може припуститися молодь», – пояснює начальниця відділу профорієнтації Житомирського міського центру зайнятості Людмила Шейнич.

Нагадаємо, за підсумками січня-серпня 2022 року в Житомирській області показники працевлаштування були близькі до довоєнних: за вказаний період понад 8 тис. жителів знайшли роботу.

Про виплати по безробіттю, роботу для переселенців та яких фахівців шукали у Житомирській області навесні 2022 року – у відеосюжеті від 27 квітня

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: центр зайнятості вакансія працевлаштування робота  
Матеріали по темі