Місто

Частина Житомира в суботу пів дня була без води і більш ніж сім годин – без електроенергії

22 October 2022, 17:07

В суботу, 22 жовтня, житомирян розбудила чергова повітряна тривога, яка почалася о 7:30 і тривала 3,5 години.

Близько 9:00 в частині міста зникло світло, а в «Укренерго» пояснили, що в Житомирській та деяких інших областях знову відключення світла, бо вранці критично збільшилося споживання.

Згодом з’явилася інформація, що ворожі ракети поцілили в енергетичні об’єкти в кількох містах України. Після цього, о 10:06, мер Житомира Сергій Сухомлин звернувся до містян із закликом зробити запаси води та поінформував, що удари по енергетичних об’єктах в Хмельницькому впливають на електропостачання Житомира.

«Не можу сказати сьогодні «Добрий ранок». Фактично, були данні, що сьогодні, в суботу, ворог буде наносити ракетні удари по об‘єктах критичної інфраструктури України. В Житомир не прилетіло, але від цього нам точно не легше, бо ракетні удари були нанесені по енергетичній інфраструктурі в Хмельницькому, від якого отримує електроенергію Житомир. Удари були по Рівному: частина Рівного без світла. Хмельницький - повністю без електричної енергії. Був удар по Луцьку. І сьогодні в нас проблеми. Тому обленерго, РЕМ роблять все можливе, щоб подати електричну енергію в місту, але не від них залежить багато моментів. Тому, перш за все, запасайтесь водою. Частина котелень у місті працювати не може через відсутність електроенергії. Через деякий час дам більше інформації», - сказав Сергій Сухомлин.

Після цього КП «Житомирводоканал» повідомило, що 22 жовтня через відсутність електроенергії на ВНС 3-х підйомів тимчасово призупинено водопостачання мікрорайонів Богунії, Крошні та Польової.

Близько 11-ї години був відбій ранкової повітряної тривоги, але за 25 хвилин сирени залунали знову, небезпека тривала майже 1,5 години.

Водночас об 11:20 НЕК «Укренерго» інформувало, що 22 жовтня рашисти здійснили ще одну ракетну атаку на енергетичні об’єкти магістральних мереж західних регіонів України. Масштаб пошкоджень співставний або може перевищувати наслідки атаки 10-12 жовтня.

«Ремонтні бригади НЕК «Укренерго» приступлять до відновлення щойно рятувальники ДСНС ліквідують наслідки ракетних влучань. Спеціалісти «Укренерго» вживають всіх заходів для якнайшвидшого відновлення електропостачання в регіонах, які наразі залишилися без світла. Також наразі вимушено застосовані обмеження енергопостачання в Києві, Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській, Сумській, Харківській, Полтавській, Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях. Обмеження споживачів необхідні, щоб зменшити навантаження на мережі та уникнути повторних аварій після того, як електромережі були пошкоджені терористичними ракетними атаками», - зазначалося у повідомленні.

«Укренерго» нагадало, що диспетчери приймають рішення про тимчасове обмеження споживачів, коли в регіоні зростає рівень споживання, і при цьому туди неможливо доставити більше електроенергії через завдані росією руйнування електромереж. Енергетики вчергове звернулися із закликом ощадливо споживати електроенергію впродовж всього дня і особливо в пікові години споживання – з 6:00 до 11:00 та з 17:00 до 23:00.

О 13:20 Сергій Сухомлин знову звернувся до житомирян з інформацією про ситуацію в місті.

«Наші енергетики – молодці, надали можливість тільки що нам підключити всі об’єкти водоканалу. Вода вже подається на місто, ще є проблеми на Польовій: потрібен час, поки система забезпечить тиск в будинках. Вода подається, надовго чи ні – це залежить не від нас, а більше від нашої системи ППО. В частині міста ще немає електроенергії, але є всі шанси, що в період до п’яти годин можуть надати на Житомир електроенергію», - сказав мер Житомира.

Світло з’явилося приблизно о 16:40, тобто загалом частина Житомира була без електропостачання більш ніж 7 годин.

Нагадаємо, у зв’язку з виникненням дефіциту електричної енергії в енергосистемі України через пошкодження внаслідок російської агресії об’єктів енергетичної інфраструктури АТ «Житомиробленерго», по команді НЕК «Укренерго», ввело графіки обмеження споживання електричної енергії та потужності підприємств. Зокрема, вранці 21 жовтня частину Житомира відключили від електропостачання у зв’язку з перевантаженням на одній із підстанцій. Також деякі райони міста були приблизно на годину відключені від електропостачання ввечері 21 жовтня, після 20:00.

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 19 жовтня 2022 року українців попередили, що 20 жовтня будуть введені обмеження постачання електроенергії, якщо впродовж дня не мінімізувати користування електроенергією, то будуть віялові відключення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: електроенергія електропостачання відключення вода водопостачання Сухомлин Укренерго 
Матеріали по темі