Здоров'я

Обласний центр крові у Житомирі потребує донорів з негативним резус-фактором та автобус для мобільної бригади

21 December 2022, 17:45

Щодня тисячі пацієнтів потребують донорської крові або її компонентів. Особливо, в умовах війни, адже кров потрібна не лише цивільним, а і військовим. Як вдається справлятися із викликами сьогодення обласному центру крові у Житомирі, чи вистачає матеріально - технічного забезпечення та, власне, самих донорів, розповідає його директор Анатолій Чугрієв.

«За 11 місяців ми прийняли майже 10 тисяч донорів. З них 41% був з районів нашої області. У 2021 році ми прийняли майже 8 тисяч донорів, здійснили 16 виїздів в райони області. За 11 місяців цього року ми здійснили вже 42 виїзди. Ми забезпечили всі замовлення усіх лікарень. Разом із тим, майже 700 доз еритроцитів ми відправили на схід», - розповідає директор Житомирського обласного центру крові Анатолій Чугрієв.

На зараз, як і зазвичай, діляться у закладі, існує дефіцит в крові з негативним резус-фактором.

«В першу чергу не вистачає резус негативних еритроцитів. Ми маємо дефіцит по ІІ(-), по І(-) і по ІV(-). Дефіцит незначний, але він є. Тому в нас на цьому тижні чотири виїзди і ми до кінця року плануємо відновити цей запас», - каже директор Житомирського обласного центру крові.

Виїжджати по громадах Житомирщини для забору крові практика не нова, більше того - дуже ефективна, - зазначає Анатолій Чугрієв. Однак, щоб зібрати якомога більше донорської крові на виїзді, потрібно не лише віднайти донора, а і забезпечити доїзд фахівців до нього. Тому, каже директор: нині конче потребують багатомісного автобуса.

«Мікроавтобус для виїзної бригади. Якщо ми виїжджаємо на 100 бажаючих здати кров, значить має бути бригада з 11 людей. У нас немає такої можливості. Ми орендуємо, але він замалий для нас. І друге питання - у нас є тільки одна центрифуга, яка розділяє кров на компоненти. Ми наступного року плануємо збільшити кількість донорів з 10 тисяч до 12 тисяч і вона може просто втомитися. Нам потрібний резерв, який би допоміг не припиняти роботу Центру крові», - зізнається Анатолій Чугрієв.

Окрім того, центру не завадило б мати кілька спеціальних сертифікованих холодильників для зберігання компонентів крові. Проте - це чималі гроші, - зізнається керівництво закладу. Тому, без сторонньої допомоги не обійтися. Про проблеми Обласного центру крові знають, - запевняють в Житомирській облраді і обіцяють посприяти у їх вирішенні.

«Ми обговорювали, які проблеми є, яка допомога потрібна. На жаль ми цього не змогли зробити у 2022 році, тому що є обмеження у використанні коштів. Дуже надіюсь, що в наступному році ми це зможемо зробити. Тому що розуміємо, що дана установа вкрай необхідна. Компоненти крові необхідні і для дітей, і для дорослих, наші медичні установи потребують цих компонентів. Тому обласна влада забов’язана вирішувати ті проблеми, які є у станції переливання крові», - коментує в.о. голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма.

Нагадаємо, 19 вересня в Україні запустили кампанію «Твоя кров може воювати», серед житомирян охочих стати донорами замало.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кров донорство центр крові Чугрієв 
Матеріали по темі