Здоров'я

В Україні запустили кампанію «Твоя кров може воювати», серед житомирян охочих стати донорами замало

19 September 2022, 13:58

В обласному центрі крові цілодобово триває робота. Ще до війни тут забезпечували кров'ю тих, хто потребував цього при хірургічних втручаннях, травмах, пологах та онкологічних захворюваннях. Нині державі потрібно збільшувати запаси крові та компонентів, адже вони потрібні щодня як для порятунку українських воїнів, так і для мирних громадян. Саме тому в Україні стартувала національна кампанія на підтримку донорства «Твоя кров може воювати».

«Донорські компоненти – це є обороноздатність нашої держави. Ця акція присвячена тому, щоб залучити всіх українців, які можуть бути донорами, щоб вони ними ставали. Компоненти крові, донорська кров потрібні нам щодня. Її потребують як військові, так і жителі, які знаходяться не у військових зонах. Сьогодні у нас є потреба у першій позитивній, четвертій позитивній та у всіх групах крові з негативним резусом», - каже медична директорка Житомирського обласного центру крові Алла Островська.

І хоча у перші місяці вторгнення житомиряни активно здавали кров, щоб підтримати українських військових, нині ситуація у центрі зовсім інша. Аби хоч якось зробити необхідний запас виїжджають в область.

«На жаль, у Житомирі у нас недостатня кількість донорів. Аби наших запасів було вдосталь, потрібно, щоб не менше 40-50 людей відвідало наш заклад, а ми сьогодні маємо 10-15 осіб на день. Завдяки тому, що ми раз-два на тиждень виїжджаємо у громади для заготівлі, таким чином отримуємо необхідний запас компонентів», - говорить медична директорка Житомирського обласного центру крові Алла Островська.

Зранку 19 вересня у центрі ми зустріли всього два донори. Віталій прийшов здати кров, аби допомогти нашим захисникам.

«Зараз такі часи, що необхідно здавати кров, бо війна. Тим паче нещодавно побачив у соціальних мережах, що необхідна саме моя група крові. Тому я прийшов сьогодні сюди, аби допомогти нашим Збройним Силам України. Зараз Україна веде контрнаступальні дії, а це завжди супроводжується втратами, і військові потрапляють до лікарні, втрачають багато крові, тому треба її поповнювати якомога більше та швидше», - ділиться донор Віталій.

А ось Олексій тут постійний гість. Чоловік здає тромбоцити, каже, що це один із способів волонтерства та допомоги державі.

«Це мій громадянський обов'язок, хобі, особисте бажання. Вважаю, що зараз українці, будь-який житомирянин, щоб зробити певний моральний вчинок для держави, інших громадян, нації, може піти і здати кров, це саме банальне та просте. Кожен шукає, як поволонтерити, ось це найпростіший спосіб волонтерити», - говорить донор Олексій.

Зараз кожен може зробити внесок у нашу перемогу, хтось воює на фронті, а хтось може здати кров, яка врятує життя. Якщо вам є 18 років, ви важите більше 50 кг та не маєте протипоказів до донорства, тоді ваша кров може воювати.

Прийом донорів проходить у будні дні з 8:00 до 14:00 години.

Донорський відділ: 0412 333 024

Нагадаємо, 14 червня у Всесвітній день донора донори з багаторічним «стажем» розповіли, чому знов і знов ідуть до житомирського Центру крові.

Як повідомляв Житомир.info, 25 лютого 2022 року, на другий день повномасштабної війни, у Житомирі містяни масово йшли до Центру крові, аби стати донорами і підтримати українських військових.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: донор донорство донація кров Центр крові 
Матеріали по темі