Місто

Житомирському водоканалу затвердили нові тарифи: з 1 січня за воду будемо платити на 34% більше

28 December 2022, 10:57

27 грудня 2022 року відбулося засідання Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, на якому, зокрема, прийняли постанови про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення.

Про це повідомляє пресслужба НКРЕКП.

Нові тарифи, які почнуть діяти з 1 січня 2023 року, затвердили для 32 підприємств.

«У зв’язку з багатьма факторами невизначеності по плануванню фінансово-господарської діяльності водоканалів у період воєнного стану на території України, варто затвердити тариф на перше півріччя 2023 року та в травні 2023 року департаменту із регулювання відносин у сфері централізованого водопостачання та водовідведення надати на розгляд Комісії матеріали щодо коригування тарифів з урахуванням актуалізованих даних», – цитує голову НКРЕКП Костянтина Ущаповського «Укрінформ».

Також наводяться приклади зростання тарифів в деяких обласних центрах:

«Київводоканал» – з 30,38 грн за кубометр до 38,1 грн (з урахуванням ПДВ);

«Житомирводоканал» – з 37,5 грн за кубометр до 50,4 грн;

«Чернівціводоканал» – з 27,9 грн за кубометр до 29,5 грн;

«Львівводоканал» – з 25,88 грн за кубометр до 27,9 грн;

«Хмельницькводоканал» – з 27,4 грн за кубометр до 31,7 грн.

Тобто, з 1 січня 2023 року за 1 куб.м води житомиряни будуть платити більше на 34%.

Нагадаємо, 27 грудня в інтерв’ю мер Житомира Сергій Сухомлин заявив, що буде спілкуватися з депутатами міської ради, щоб не допустити такого значного підвищення тарифів.

«Підвищення пов’язано, зокрема, з тим, що деякі реагенти вже не виробляються в Україні, і їх вартість зросла в 7-10 разів, і ще багато іншого, цей тариф є економічно обґрунтованим. Рішення по водоканалах приймає НКРЕКП, але ми ще будемо з депутатами спілкуватися з цього приводу, щоб не допустити такого значного підвищення тарифів. Навіть коли новий тариф буде затверджений, то ми можемо звернутися до НКРЕКП і пропонувати не піднімати тариф настільки, бо зможемо, наприклад, компенсувати за рахунок міського бюджету відсотки по кредитах Світового банку. Ми ще це будемо обговорювати з депутатами», - сказав Сергій Сухомлин.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 січня 2022 року в Житомирі зросли тарифи на водопостачання та водовідведення: вартість 1 куб.м води збільшилася на 27% і становила 37,53 грн (з ПДВ). 29 липня 2022 року Верховна рада проголосувала за мораторій на підвищення цін на газ і тепло під час воєнного стану та пів року після нього, водопостачання цей мораторій не стосується. Але на засіданні Уряду 29 квітня рекомендували місцевим органам влади залишити тарифи на теплопостачання, водопостачання та водовідведення такими, які були станом на 24 лютого 2022 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал тариф НКРЕКП водопостачання водовідведення  
Матеріали по темі