Здоров'я

Чи мають платити військові за протезування, куди звертатися у Житомирі та скільки доведеться чекати

7 February 2023, 16:19

Через повномасштабну війну, яку розпочала росія проти України, все більше людей зазнають важких поранень, зокрема пов’язаних з подальшою ампутацією кінцівок. Ми вирішили дізнатися, куди звертатися військовим у Житомирі, аби отримати допомогу у протезуванні, скільки доведеться очікувати та чи треба платити.

Першочергово потрібно подати заяву та пакет документів в управління соціального захисту населення Корольовського або Богунського району.

«Може звернутися до нас особисто заявник, учасник бойових дій, або його представник. Із собою потрібно мати такі документи: заява встановленого зразка, документ, що посвідчує особу, ідентифікаційний номер, посвідчення учасника бойових дій, або довідку про безпосередню участь, або довідку про обставини травми. Для осіб з інвалідністю необхідна довідка МСЕК (Медико-соціальної експертної комісії) із зазначенням групи інвалідності та індивідуальна програма реабілітації. Для осіб, яким не встановлена група інвалідності, необхідна довідка військової-лікарської комісії або лікарсько-консультативної комісії. Також у нас передбачений електронний кабінет особи з інвалідністю, за наявності КЕП (кваліфікованого електронного підпису), вона може самостійно зареєструватися та оформити замовлення», – пояснює заступниця начальника відділу обслуговування осіб з інвалідністю управління соцзахисту населення Корольовського району Лариса Бойко.


Військовому мають запропонувати перелік підприємств, які виготовляють протези, а також показати каталог виробів.

«Далі заявник звертається на підприємство, обране ним, щоб підприємство відкрило замовлення на виготовлення протеза. З державних підприємців у нас Житомирське протезно-ортопедичне підприємство є, але у них можливості не такі великі, як в інших приватних підприємствах. Приватні підприємства мають можливості виготовляти протези за новітніми технологіями, з використанням імпортних комплектувальних засобів, тому ці протези набагато кращі. Людина сама обирає, і не лише у Житомирі, а може по всій Україні обирати. Якщо, наприклад, учасник бойових дій перебуває у госпіталі у Житомирі, то він може за місцем фактичного перебування замовити собі виріб», – говорить заступниця начальника відділу обслуговування осіб з інвалідністю управління соцзахисту населення Корольовського району Лариса Бойко.

Опісля данні отримує Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю, оскільки за протезування платить держава, з військових не мають брати ніяких коштів.

«Ми отримуємо документи, й наші спеціалісти формують направлення, договір із підприємством, яке обрали наші воїни. Після того, як договір підписаний воїнами, підприємством і нами, ми передплачуємо. Може коштувати від декількох тисяч до декількох сотень тисяч, різні ціни. Хочу сказати, що наші виробництва, з якими ми співпрацюємо, а це понад сотня, які ліцензовані Міністерством соцполітики, на 100% – це матеріали європейського виробника, тому якість дуже висока», – зазначає директор Житомирського обласного відділення Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю Ярослав Возний.

З моменту подання документів до отримання протеза зазвичай проходить не більше ніж два місці, запевняють фахівці.

«В залежності, як проходить фінансування, як проходить процес виробу, і десь від півтора до двох місяців. Для воїнів, захисників, я не пам'ятаю такого випадку, щоб було довше. Бувають такі речі, які рідко трапляються, раз на сотню, коли не підходить по певному параметру виріб, тому потребує доопрацювання, або перезамовлення, але з нашими ветеранами такого не було», – сказав директор Житомирського обласного відділення Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю Ярослав Возний.

З початку 2023 року у Житомирській області допомогу у протезуванні отримало 14 військових.

«За минулий рік ми профінансували протезування 45 учасникам російсько-української війни, у цьому році, лише з січня, 14 осіб. Тобто бачимо, що тенденція на збільшення хлопців з інвалідністю, на жаль, зростає», – говорить Ярослав Возний.

Нагадаємо, що в Україні працює «гаряча лінія» підтримки людей, які втратили кінцівки та потребують протезування.

Житомир.info


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: протез протезування  
Матеріали по темі