Суспільство

У Звягелі вшанують пам’ять Лесі Українки у день її 152-річчя та проведуть в останню путь завідувачку музею славетної землячки

25 February 2023, 10:30

У Звягелі померла заслужена працівниця культури України, завідувачка літературно-меморіального музею Лесі Українки Віра Римська. Прощання з покійною відбудеться 25 лютого.

Про це 24 лютого повідомила пресслужба Звягельської міської ради.

«Сьогодні, 24 лютого 2023 року, на 85-му році життя перестало битися серце берегині Лесиного духу, Лесиної оселі і творчості, заслуженої працівниці культури України, завідувачки літературно-меморіального музею Лесі Українки – Віри Римської», – йдеться у повідомленні.

У Звягельській міськраді розповідають, що за своє віддане служіння розвитку української культури Віра Римська відзначена державними, обласними і міськими нагородами: орденом княгині Ольги ІІІ ступеня, орденом «Звягель», відзнакою «За заслуги перед Новоград-Волинським районом», Почесною відзнакою Українського фонду культури «За подвижництво в культурі», званням «Почесний громадянин Новограда-Волинського», є лауреатом премії ім. Лесі Українки обласного відділення Українського фонду культури та переможцем рейтингу «Гордість міста – 2015» у номінації «Найкращий краєзнавець». Її мудрість та авторитет шанували жителі Звягеля, науковці, поети та письменники, краєзнавці, освітяни як в Україні, так і далеко за її межами. Її смерть величезна втрата для нашої громади та всієї України.

Прощання із Вірою Римською відбудеться в суботу 25 лютого 2023 року о 11:30 біля будинку за адресою Соборності, 49. Поховання пройде на кладовищі по вул. Василя Стуса (колишня вул. Чехова).

Фото з Facebook-сторінки Звягельської міської ради

Зауважимо, що звягельську берегиню Лесиного духу ховатимуть у день 152-річчя Лесі Українки. До слова, цього дня, 25 лютого, у Звягелі заплановані й заходи з ушанування славетної землячки.

«25 лютого об 11:00 відбудеться урочиста церемонія покладання квітів до пам’ятника Лесі Українки з нагоди 152-річниці від дня народження славної землячки (Площа Лесі Українки).

Цього ж дня в Палаці Культури імені Лесі Українки о 16 годині вперше відбудеться вистава народного аматорського театру «Йогана – жінка Хусова» за твором Лесі Українки», – інформує пресслужба Звягельської міськради.

Як повідомляв Житомир.info, 17 січня 2023 року в Житомирській обласній раді відбулося засідання постійної комісії з гуманітарних питань. Члени комісії розглянули 3 питання, зокрема говорили про звернення виконавчого комітету Звягельської міської ради щодо передачі у комунальну власність літературно-меморіального музею Лесі Українки. Після тривалого обговорення депутати вирішили створити робочу групу, яка детально вивчить це питання.

2 лютого 2023 року відбулось перше засідання робочої групи, яка вивчає питання передачі в комунальну власність музею Лесі Українки. Учасники робочої групи після тривалого обговорення рекомендували директору обласного краєзнавчого музею Роману Насонову та Управлінню культури і туризму Звягельської міської ради представити свої проєкти стратегії розвитку музею Лесі Українки.

9 лютого 2023 року в Житомирській обласній раді відбулося друге засідання робочої групи з вивчення питання передачі в комунальну власність Звягельської міської ради літературно-меморіального музею Лесі Українки, який перебуває у спільній власності територіальних громад області та знаходиться на балансі комунального закладу «Житомирський обласний краєзнавчий музей» Житомирської обласної ради. Після обговорення представлених проєктів більшістю членів робочої групи було прийнято рішення визнати за доцільне передати в комунальну власність Звягельської міської ради літературно-меморіальний музей Лесі Українки. Далі це питання розглядатимуть депутати на наступній сесії Житомирської обласної ради.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Звягель Леся Українка музей музей Лесі Українки Віра Римська прощання поховання  
Матеріали по темі