Економіка

НКРЕКП не полишає намірів підвищити тарифи на електроенергію: розглядають кілька варіантів

6 March 2023, 15:23

На початку березня голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Костянтин Ущаповський прокоментував журналістам ситуацію в енергетиці та можливий перегляд тарифів на електричну енергію для побутових споживачів.

Про це 2 березня повідомила пресслужба НКРЕКП.

«Головна причина кризи в енергетиці – війна, розв’язана агресором. Були потужні удари по енергетичній інфраструктурі. Зруйновані об’єкти генерації, підстанції, лінії електромереж, інше обладнання. Втрати від цього обчислюються величезною сумою», - підкреслив очільник регулятора.

Він наголосив на тому, що попри значні втрати в енергетичному секторі Україна успішно пройшла цю складну зиму. «Але вже зараз потрібно готуватись до наступного опалювального сезону і відновлювати знищене. І нам треба думати, як діяти далі, за які кошти відновлювати. Адже війна триває. Окрім міжнародної допомоги, основним джерелом коштів для цього мають стати кошти, закладені в тариф на електроенергію для населення, який не переглядався ще з 2017 року», - сказав Костянтин Ущаповський.

При цьому він звернув увагу на те, що при будь-яких рішеннях, які будуть стосуватися коригування тарифу, в першу чергу, будуть враховуватися інтереси малозахищених верств населення, щоб їх це торкнулося найменше.

Наразі в Уряді разом з Міненерго, НКРЕКП та Мінсоцполітики працюють одразу декілька робочих груп, які розглядають різні варіанти перегляду тарифу. Одна з них передбачає модифікацію чинної системи субсидій, інша – різні тарифи в залежності від обсягів споживання. Фінальне рішення щодо тарифів для населення ухвалюватиме Уряд і це відбудеться не раніше, ніж за місяць-два, вже після закінчення цього опалювального сезону.

«Головне тут – забезпечити відкритість та прозорість процесу перегляду тарифів на електроенергію та врахувати потреби тих споживачів, які постраждали від наслідків війни найбільше, які не мають змоги платити по високому тарифу. Війна нас змінила, ми вже готові платити за електроенергію за справедливою ціною. І зараз дуже важливо, щоб зробити цю ціну дійсно справедливою», - підсумував Ущаповський.

Зауважимо, що опалювальний сезон в Україні закінчується зазвичай 15 квітня.

Нагадаємо, наприкінці січня голова НКРЕКП розповідав, що до кінця опалювального сезону тарифи змінюватися не будуть, але під егідою Кабінету міністрів зараз працює робоча група, яка «наробляє відповідні пропозиції для того, щоб стабілізувати ринок».

Як повідомляв Житомир.info, 29 липня 2022 року Верховна рада проголосувала за мораторій на підвищення цін на газ і тепло під час воєнного стану та пів року після нього, водопостачання та електроенергії цей мораторій не стосується.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тариф НКРЕКП Ущаповський електроенергія  
Матеріали по темі