Суспільство

«Пакунків малюка» в медзакладах вистачає, але у Житомирській області батьки новонароджених обирають переважно гроші

17 March 2023, 11:36

З початку року у Житомирській області понад 400 батьків новонароджених обрали «пакунок малюка», більше 900 – грошову компенсацію.

Про це 17 березня повідомляє пресслужба Житомирської військової адміністрації з посиланням на інформацію Департаменту соціального захисту населення Житомирської ОВА.

«З початку 2023 року пологовими будинками області було видано 422 «пакунки малюка» та 949 осіб отримали грошову компенсацію вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка»», - йдеться в повідомленні.

Наразі у пологових відділеннях області є в наявності 626 «пакунків малюка».

А в Мінсоцполітики 16 березня розповіли, що залишків «пакунку малюка» в медичних закладах вистачить до кінця червня 2023 року, новий тендер заплановано на кінець березня.

«»Пакунок малюка» - одна з затребуваних новацій для родин, які стають батьками. Уряд приділяє багато уваги - і виділяє значний обсяг коштів на його закупівлю. Зокрема, у бюджеті на 2023 рік закладено 1,43 млрд грн на закупівлю “пакунків”, а також на надання грошової компенсації родині за невикористані пакунки. Медичні заклади по всій країні забезпечено запасами “пакунку малюка” в середньому до кінця червня. Адже станом на 1 січня на складах зберігалося 21,7 тис. пакунків малюка. З 1 січня по 15 березня 2023 року разом було видано 7 тис. пакунків. Залишки “пакунків” на складах у регіонах станом на сьогодні складають ще 14,7 тис. тобто з поточним рівнем використання в обсязі 3,5 тис. пакунків на місяць їх вистачить ще на понад 4 місяці», - зазначається в повідомленні.

За даними Мінсоцполітики, початок тендеру на закупівлю “пакунків малюка” заплановано на кінець березня - з тим, щоб вже до кінця квітня підписати договір з майбутнім постачальником, який переможе у тендерній процедурі. Протягом січня-лютого Міністерство соціальної політики зібрало потребу з регіонів щодо того, яка кількість “пакунків малюка”, орієнтовно, буде необхідна у 2023 році, підготувало документацію для проведення тендеру та найближчими днями оголосить відповідний тендер.

Таким чином, у Міністерства соціальної політики і майбутнього постачальника є достатньо часу, аби забезпечити всі заклади охорони здоровʼя достатньою кількістю нових пакунків.

Для порівняння: за весь 2022 рік було видано молодим батькам - 52 тис. пакунків. З яких 44,9 тис. “пакунків” було виготовлено у 2022 році, решта - виготовлені в попередній рік.

При цьому, спостерігається стійка тенденція до того, що батьки новонародженої дитини все частіше обирають не “пакунок малюка”, а грошову компенсацію за нього. Зокрема, протягом 2022 року 154 тис. родини (тобто 74% всіх батьків) обрали саме не пакунок, а гроші. В поточному році тенденція лише посилюється: з 40,5 тис. родин 33,5 тис. родин обрали саме грошову виплату (а це - вже 82%).

Це може пояснюватись більшою потребою родин саме у грошах, або ж тим, що батьки готуються заздалегідь до народження дитини та вже мають всі необхідні речі.

Як повідомляв Житомир.info, протягом 2022 року пологовими будинками Житомирської області було видано 2 516 «пакунків малюка» та 4 197 батьків отримали грошову компенсацію вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пакунок малюка Мінсоцполітик новонароджений дитина діти малюк 
Матеріали по темі