Місто

Підприємці з вулиці Промислової нарікають на Житомиробленерго, яке підняло їм тариф та може відключити електроенергію

21 March 2023, 12:16

Підприємства, які знаходяться на вулиці Промисловій, занепокоєні, що можуть зупинитися, тому що їм хочуть відключити електроенергію. Представники бізнесу розповідають: АТ «Житомиробленерго» вирішило змінити клас напруги, через що зріс тариф, а згодом деяким підприємствам повідомили про відключення.

«Житомиробленерго», починаючи з грудня 2022 року почало надсилати споживачам ФОП «Шолох», тобто підприємствам, листи щодо внесення змін до основного діючого договору. У листі йшлося про те, що ми маємо укласти новий договір, відповідно до умов цього договору нас всіх переводять на другу категорію. Друга категорія – це збільшення вартості передачі та транспортування електроенергії близько у п’ять разів. Для нас взагалі не зрозуміло чого нас віднесли до другого класу. Ми всі діємо у межах правового поля, сьогодні Україна – це правова держава, є процедура і давайте її дотримуватися», – говорить представниця підприємств Олена Антоневська.

«Всі в однаковій ситуації, всі платили однаково по першому класу, що було нараховано. Чомусь обрали п'ять-шість підприємств, яких в усній формі попередили про відключення. Вибачте, це виробництва, велика частина бізнесу Житомира, як це так. І чому не всім однаково?», - додає власник електромереж по вул. Промисловій Валерій Шолох.

Серед підприємств є такі великі, як «Eurogold» та «Izovat», якщо не буде електроенергії, то люди залишаться без роботи. Аби розібратись в ситуації підприємці запросили на круглий стіл представників міської ради та АТ «Житомиробленерго», останні взялися аргументувати своє рішення.

«Після отримання постанови НКРЕКП, яка передбачала в якому випадку та кого переводити з першого на другий клас, ми однаково, як обленерго, звернулися за роз'ясненням до регулятора. Отримали відповідь, що також субспоживачі, які мають основного споживача, підлягають переведенню, якщо їх межа балансу належності нижча ніж 27, 5 кВт напруги. Це стосовно питання, на якій підставі. Підстава є – це рішення НКРЕКП», - зазначає начальник юридичного відділу АТ «Житомиробленерго» Андрій Коваль.

Знайти вихід із ситуації не вийшло. Зрештою представники від АТ «Житомиробленерго» пообіцяли донести позицію підприємців до вищого керівництва. На питання: чи зацікавлені вони допомогти бізнесу та уникнути відключення електроенергії відповіли:

«Є зустрічне питання: яким чином підприємці хочуть допомогти «Житомиробленерго»? Є нарахований товар, він нараховується вже тривалий час. Жодне з даних підприємств до суду не звертатися для оскарження даних дій, або як вони вважають бездіяльності товариства», - сказав начальник юридичного відділу АТ «Житомиробленерго»

Представники підприємств, які розташовані на вулиці Промисловій вирішили направити спільне звернення до центральних органів влади.

Нагадаємо, в 2023 році тарифи на електроенергію для населення НКРЕКП хоче підвищити після закінчення опалювального сезону.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 січня 2022 року у Житомирській області зріс тариф на розподіл електроенергії для підприємств та підприємців.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Житомиробленерго обленерго тариф електроенергія підприємство 
Матеріали по темі