Суспільство

«Укренерго» вважає «Годину Землі» шкідливою ініціативою і закликає не долучатися до неї

25 March 2023, 17:58

Друзі, будь ласка, не ведіться на заклики долучитися до «Години Землі» і в певний час масово вимкнути світло – це не сприяє економії електроенергії, не допомагає Землі, зате може дуже нашкодити енергосистемі.

Таку інформацію вдень 25 березня оприлюднила Національна енергетична компанія «Укренерго».

«На щастя, українці і в попередні роки не дуже підтримували цю ініціативу, яка насправді шкідлива і єдине, що чого призводить – це до додаткової роботи диспетчерам. Пояснюємо чому. Як ми постійно нагадуємо, кількість виробленої електроенергії в кожен момент часу має відповідати кількості спожитої – це закон фізики. Одночасне вимкнення світла – це короткочасне зниження споживання. Якщо цю акцію підтримає багато людей, особливо у великих обласних центрах, це може призвести до профіциту потужності в окремих регіонах. Для забезпечення балансу енергосистеми диспетчер буде змушений різко знижувати потужність маневрової генерації – іншими словами, відключати працюючі енергоблоки. Це погано навіть в мирний час, а зараз українські електростанції, як і мережі, зазнали значних пошкоджень від ударів росії. Різке виключення, а потім включення – коли «Година Землі» завершиться – це зайве навантаження, яке не на користь надійності енергосистеми», - йдеться у повідомленні.

Найкращим внеском кожного буде щоденне ощадливе використання електроенергії у пікові ранкові та вечірні години, щоб зменшити нерівномірність споживання електроенергії упродовж доби.

«Ми всіляко підтримуємо екоініціативи, спрямовані на протидію зміни клімату. І долучитися до таких ініціатив кожен може щоденно, розумно користуючись електроенергією: не вмикайте одночасно багато потужних приладів і переносьте споживання потужної побутової техніки на нічні години. Це буде вашим щоденним внеском у збереження природи і надійність роботи енергосистеми», - наголошують в «Укренерго».

Нагадаємо, міська влада закликала житомирян долучитися до «Години землі» і 25 березня 2023 року з 20:30 до 21:30 вимкнути електроприлади та освітлення «з метою зменшення використання енергії та викидів в атмосферу».

В ніч на 9 березня Житомир атакували «шахедами»: росіяни вдарили по підстанції в Житомирі, внаслідок чого частина міста лишилася без світла і води. Коментуючи наслідки удару мер Житомира наголосив, що в місті – найскладніша ситуація за весь час російських обстрілів. Станом на 25 березня рух електротранспорту в обласному центрі не відновили.

Як повідомляв Житомир.info, 26 березня 2017 року в Житомирі на вулиці Михайлівській музикою, співами й танцями підтримали всесвітню акцію «Година Землі». 24 березня 2018 року під час акції «Година Землі» на Михайлівській лунала музика та вимикали підсвітку будівель.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Година Землі акція світло електроенергія Укренерго 
Матеріали по темі