Суспільство

У Баранівці релігійна громада проголосувала за перехід до ПЦУ, храм опечатали

6 April 2023, 11:41

У місті Баранівка Житомирської області на зборах 5 квітня релігійна громада церкви Різдва Богородиці проголосувала за перехід до ПЦУ.

Відео ухвалення рішення та опломбування дверей храму оприлюднили у Facebook.

«Громада одноголосно проголосувала про перехід у ПЦУ, і рішенням зборів треба передати ключі від храму. Поки що ми храм опечатуємо, вирішимо всі юридичні питання, щоб не було ніяких нюансів», - каже Баранівський міський голова Олександр Мігей.

Зауважимо, що проведення загальних зборів релігійної громади анонсували ввечері 4 квітня.

«У відповідності до ст.8 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» 5 квітня 2023 року о 17.00 на території Храму «Різдва Богородиці» відбудуться загальні збори членів релігійної громади - Української Православної Церкви Різдва Богородиці по питанню зміни підлеглості (перехід від Української Православної Церкви до Православної Церкви України) та внесення відповідних змін до статуту релігійної громади. Реєстрація членів релігійної громади для участі у проведені загальних зборів релігійної громади буде відбуватися за наявності документів, що посвідчують особу, а саме паспорта громадянина України у формі книжечки та/або iD- картки з довідкою про реєстрацію місця проживання», - зазначалося у повідомленні.

Крім того, сайт Житомирсько-Овруцької єпархії Православної Церкви України повідомив про перехід ще двох релігійних громад до ПЦУ.

«4 квітня 2023 року у приміщенні єпархіального управління очільник Житомирсько-Овруцької єпархії єпископ Паїсій прийняв представників двох релігійних громад московського патріархату: Свято-Покровську смт Іршанськ Хорошівського району та Свято-Михайлівську с. Вчорайше Ружинського району. Віряни на загальних зборах одноголосно прийняли рішення послідувати Томосу про автокефалію та увійти до Помісної Православної Церкви України. Московські священники відмовилися підтримувати своїх парафіян у виборі, тому залишилися і надалі в російській церкві. Після подання прохання представниками релігійних громад про прийняття їх до ПЦУ, владика Паїсій вручив посвідчення та укази, а також укази про призначення нових настоятелів на парафії», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 2 квітня на території церкви Святої Покрови у селищі Іршанську відбувалися збори релігійної громади щодо переходу до ПЦУ, правоохоронці припиняли спроби фізичного протистояння, але учасники зборів зафіксували на відео, як священник вдарив по голові 12-річного хлопчика.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 24 березня 2023 року в Житомирській області налічувалося 260 парафій, які підпорядковуються Православної Церкви України, в підпорядкування УПЦ МП – майже в чотири рази більше.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: церква Баранівка ПЦУ Мігей  
Матеріали по темі