Суспільство

У Житомирі перевірили медчастину в’язниці та виявили порушення прав ув’язнених на медичну допомогу

12 April 2023, 16:46

Співробітники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму відвідали Житомирську міську медичну частину № 8 філії ДУ «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» в області та виявили ряд порушень, пов’язаних з неналежним наданням медичної допомоги ув’язненим.

Про це 28 березня повідомили на сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

«Співробітниками Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму здійснено планове відвідування Житомирської міської медичної частини № 8 філії Державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» в Житомирській області, яка знаходиться на території державної установи «Житомирська установа виконання покарань (№ 8)»», – йдеться у повідомленні.

Зазначено, що в ході відвідування встановлено порушення прав засуджених та ув’язнених осіб на охорону здоров’я та медичну допомогу.

Встановлено факти ненадання належної медичної допомоги окремим засудженим та ув’язненим особам.

«Також жінки, які перебувають в установі, не оглядаються лікарем-гінекологом через відсутність зазначеної посади в штаті медичної частини, та не проходять скринінгових обстежень, внаслідок чого вони не отримують належну медичну допомогу», – інформують на сайті Уповноваженого.

Особи з підозрою на вірусний гепатит С не проходять кількісний або якісний тест на нуклеїнові кислоти методом полімеразної ланцюгової реакції, та не отримують необхідного лікування, що може призвести до погіршення стану їх здоров’я та поширення зазначеного інфекційного захворювання.

Засуджені та ув’язнені особи не надають добровільну згоду на проходження діагностики, профілактики та лікування. Встановлені факти, коли засуджені та ув’язнені особи обмежуються в отриманні достовірної і повної інформації про стан свого здоров’я, у тому числі ознайомлення з відповідними медичними документами.

В медичній частині не організовано проведення замісної підтримувальної терапії осіб з психічними та поведінковими розладами.

Приміщення медичної частини потребують проведення ремонтних робіт: стіни місцями мають відлущену фарбу, відбиту кахельну плитку на панелях стін, що ускладнює дезінфекційну обробку приміщень медичної частини, наявні оголені електричні дроти. Також не дотримуються вимоги до температурного режиму (температура у приміщеннях 14 градусів Цельсія), відсутнє гаряче водопостачання. Зазначене негативно впливає на терапевтичне середовище в медичній частині.

У разі порушення прав людини і громадянина можна звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:

за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;
на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua;
на гарячу лінію: 0800501720;
за тел. 044-299-74-08

Як повідомляв Житомир.info, у лютому 2021 року моніторингова група виявила порушення в Тетерівському будинку-інтернаті: туалети без дверей і кімнати для вмивання – під замком.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: в’язниця тюрма установа №8 Уповноважений Омбудсмен  
Матеріали по темі