Події

У Житомирській області суд на 1 100 гривень оштрафував чоловіка, який незаконно вполював дві дикі козулі

14 April 2023, 13:12

У Житомирській області судили чоловіка, який незаконно добув дві дикі козулі. За вчинене правопорушення суд призначив йому штраф у розмірі 1 100 гривень.

Постанову щодо вказаної адміністративної справи (за ч. 2 ст. 85 КУпАП (Порушення правил використання об'єктів тваринного світу) Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області виніс 5 квітня 2023 року. В Єдиному державному реєстрі судових рішень постанову оприлюднили 10 квітня.

Саме правопорушення було вчинене 14 січня 2023 року. З матеріалів суду відомо, що чоловік незаконно вполював дві козулі з незареєстрованої рушниці, туші розробив та розклав у пакети. М'ясо автомобілем віз додому.

«Судом встановлено, що 14.01.2023 року о 16 год. 00 хв. ОСОБА_1, перебуваючи в мисливських угіддях Новоград-Волинського міськрайонного ТМР Сокіл між населеними пунктами Кам`яний Брід Немильня, здійснив незаконне добування двох особин козулі з незареєстрованої мисливської зброї марки ТОЗ-БМ (…) 16 калібру. Незаконно здобуті козулі порушник розробив на частини і помістив у 5-ти поліетиленових пакетах, які намагався перевезти додому у автомобілі ВАЗ 210099 (…)», – йдеться у постанові.

Скриншот з постанови Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області

Обставин, які пом`якшують чи обтяжують відповідальність за адміністративне правопорушення суд не встановив.

«При визначенні виду та розміру адміністративного стягнення суд враховує всі обставини справи в їх сукупності та вважає, що у даному конкретному випадку застосування до ОСОБА_1 адміністративного стягнення у виді штрафу, розмір якого визначено судом в межах санкції ч. 2 ст. 85 КУпАП для даного виду стягнення буде достатньо та необхідно для здійснення виховного впливу на порушника та виконання завдань провадження у справах про адміністративні правопорушення», – зазначено у матеріалах суду.

Тож суд постановив визнати чоловіка винним у вчиненні адмінправопорушення та накласти на нього «стягнення у виді штрафу в розмірі, що становить 1 100 (одна тисяча сто) гривень з конфіскацією рушниць та незаконно добутих об`єктів тваринного світу у власність держави, а саме: мисливської зброї марки ТОЗ-БМ № 11073-55, 16 калібр; 5-ти поліетиленових пакетів, заповнених м`ясом тваринного походження – двох особин козулі».

Також в дохід держави з особи стягнули судовий збір в сумі 536 гривень 80 копійок.

Скриншот з постанови Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області

*Постанова може бути оскаржена до Житомирського апеляційного суду протягом десяти днів з дня її винесення.

Зауважимо, що у червні 2017 року було Затверджено спільний наказ Мінагрополітики та Мінприроди «Про затвердження Такс для обчислення розміру відшкодування збитків, завданих унаслідок порушення законодавства у галузі мисливського господарства та полювання (крім видів, занесених до Червоної книги України)», який вступив в дію з 25 липня 2017 року і нині чинний.

Відповідно до встановлених такс, відшкодування збитків за одну незаконно добуту косулю становить 32 тис. грн (йдеться не про штраф, а саме про компенсацію коштів, які необхідно вкласти користувачу мисливських угідь на відтворення незаконно знищених тварин).

Скриншот з Наказу

У пресслужбі Державної екологічної інспекції Поліського округу (від якої до суду надійшли адміністративні матеріали про притягнення до адміністративної відповідальності) 13 квітня в коментарі Житомир.info зазначили, що Інспекцією було обраховано розмір заподіяної шкоди за двох добутих козуль.

«Постанова суду вступить у силу через 10 днів з моменту її винесення, тобто 15 квітня. Якщо у документах, які надійдуть до Інспекції від суду, не йтиметься про відшкодування заподіяної шкоди, тоді подаватиметься претензія щодо її стягнення з порушника. Нині чекаємо матеріалів суду», – прокоментували в Державній екологічній інспекції Поліського округу.

Нагадаємо, надвечір 14 січня 2023 року поліцейські сектору реагування Новоград-Волинського райвідділу у селищі Кам’яний Брід зупинили ВАЗ, у якому перевозились дві туші диких козуль. Зазначалося, що в автомобілі знаходилися четверо чоловіків. Усі вони жителі місцевої громади, віком від 25 до 38 років. Працівники слідчо-оперативної групи Новоград-Волинського райвідділу поліції вилучили з ВАЗівки дві гладкоствольних мисливських рушниці ТОЗ 16 калібру. Як з’ясувалося, зброя офіційно не зареєстрована. Також правоохоронці виявили в багажнику пакунки з розфасованими у них тушами тварин. За попередніми даними, йшлося про незаконно впольовані дві дикі косулі.

Як повідомляв Житомир.info, Житомирський районний суд постановою від 16 листопада 2021 року покарав чоловіка, в автомобілі якого правоохоронці знайшли тушу впольованої козулі: визначили суму завданих збитків у розмірі 32 тисяч гривень та присудили 1020 гривень штрафу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: браконьєр браконьєрство козуля косуля тварина суд постанова штраф  
Матеріали по темі