Влада

В Дії з 10 травня запрацює послуга єВідновлення для виплати коштів на ремонт пошкодженого внаслідок війни житла

22 April 2023, 09:07

Кабінет міністрів на засіданні 21 квітня затвердив постанову, що дає змогу розпочати тестування програми єВідновлення з виплати коштів на ремонт пошкодженого внаслідок війни житла.

Про це повідомляє пресслужба Кабміну.

«Сервіс працюватиме в Дії вже з 10 травня. Отримані цільові кошти можна буде витратити на будівельні матеріали чи оплату послуг підрядника. Суму компенсацій визначить спецкомісія, а кошти будуть зараховуватися людям на спецрахунок в банку», - пояснив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За словами очільника Уряду, пріоритет у компенсації матимуть учасники бойових дій, сім’ї загиблих військовослужбовців, мобілізовані до армії українці, багатодітні родини та люди з інвалідністю.

В Мінцифри повідомили, що у застосунку та на порталі Дія з березня 2022 року надійшло більше 358 тисяч повідомлень про пошкоджене та зруйноване майно. Саме тому важливо створити ефективний план відновлення та компенсувати збитки українцям.

«Подати заяву про отримання допомоги можна буде в застосунку Дія. Власники пошкодженого майна зможуть отримати фінансову підтримку для закупівлі будівельних матеріалів та оплати ремонтних робіт. Суму визначить комісія після підрахунку обсягів пошкоджень, а відомості про обстеження та суму допомоги внесуть до Реєстру пошкодженого та знищеного майна. Команди Мінцифри та Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури за підтримки USAID / UK aid проекту TAPAS вже працюють над розробкою послуги. Наразі проводиться підготовка до впровадження процедури. Спершу послугу єВідновлення протестують, а також перевірять взаємодію органів місцевого самоврядування з Реєстром пошкодженого та знищеного майна», - йдеться у повідомленні.

У Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури наголосили, що кошти для компенсації будуть з державного бюджету та від міжнародних донорів.

«Завдяки цьому порядку кожен громадянин, чия квартира, приватний будинок чи кімната в гуртожитку були пошкоджені внаслідок агресії рф і які ще не були відновлені, зможе отримати кошти для ремонту свого житла. Це стосується понад 160 тисяч домогосподарств. На черзі – тестування послуги єВідновлення разом з Мінцифри. Плануємо це зробити в найближчі три тижні. Джерелами для компенсацій стануть як кошти державного бюджету, так і кошти міжнародних донорів та кредиторів. Очікуємо, що зможемо в найближчому майбутньому зробити основним джерелом компенсацій репарації росії», - прокоментував ухвалення постанови віце-прем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Хто зможе скористатись послугою?

Всі громадяни України, чиє житло було пошкоджено внаслідок бойових дій, не було відремонтоване раніше і підлягає відновленню. Це, зокрема, стосується квартир, приватних будинків та інших житлових приміщень, наприклад кімнат в гуртожитку.

Пріоритет надаватиметься:

учасникам бойових дій;

людям з інвалідністю внаслідок війни;

ветеранам війни;

членам сімей загиблих військових;

мобілізованим;

багатодітним родинам;

людям з інвалідністю І та ІІ групи;

батькам-вихователям дитячого будинку сімейного типу;

опікуна/піклувальникам;

прийомним батькам та патронатним вихователям;

дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування.

Як отримати компенсацію?

Перш за все слід подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно. Це можна зробити на порталі чи в застосунку Дія, а також через ЦНАП або нотаріуса.

Далі потрібно відкрити спеціалізований рахунок єВідновлення в одному з банків-учасників програми. Відкрити картку можна, як у банківському застосунку, так і в фізичному відділенні банку.

Після цього слід подати заяву на компенсацію в Дії.

Після подання заявки спеціальна Комісія з розгляду питань щодо надання компенсації, створена при органі місцевого самоврядування, розгляне заяву, проведе обстеження пошкодженого майна, внесе дані про нього в Реєстр пошкодженого та знищеного майна та визначить вартість його відновлення.

Строк розгляду заяви та прийняття рішення щодо компенсації не повинен перевищувати 30 календарних днів з дня її подання.

Після цього громадянин, який подав заяву на компенсацію, отримає підтвердження та кошти на спеціалізовану картку єВідновлення.

Як можна використати компенсацію?

Кошти можна використати на закупівлю будівельних матеріалів, вікон, дверей, покрівлі, а також на оплату будівельних робіт.

Витратити кошти можна буде тільки на будівельні матеріали чи послуги підрядників, які мають відповідні MCC-коди чи торгівельні коди.

Використати компенсацію можна буде протягом 1 року з моменту її нарахування.

Нагадаємо, у Житомирі постраждалі через воєнні дії багатоповерхівки відновлюють за кошти ЄС по програмі «Віднови дім», яка передбачена лише для мешканців будинків, де є ОСББ.

Як повідомляв Житомир.info, начальник ОВА Віталій Бунечко 14 лютого 2023 року звітував, що спільними зусиллями держави, Житомирської обласної військової адміністрації та громад вдалося відновити 97 багатоквартирних та 1462 приватні будинки: минулого року на відновлення було спрямовано понад 200 млн грн, на 2023 рік в обласному бюджеті на це передбачено ще 150 млн грн.

23 лютого 2023 року Верховна рада ухвалила закон, який запроваджує можливість компенсації за знищене та пошкоджене житло.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ єВідновлення житло компенсація мінцифри Дія Мінрегіон 
Матеріали по темі