Місто

Як працюють інспектори з паркування у Житомирі та де перевірити інформацію про наявність штрафу

5 May 2023, 15:23

Припаркувати автівку поближче до магазину, ринку чи центру міста, аби ж іти недалеко. Таке бажання напевно знайоме чи не кожному водію. Втім, керуючись таким бажанням кермувальники часто нехтують правилами дорожнього руху, не звертають уваги на знаки та розмітки. За словами житомирських муніципальних інспекторів з паркування, вони щодня фіксують понад 100 таких порушень. І це тільки у середмісті.

«Інспектори в основному працюють на центральних вулицях міста і порушень достатньо, але з кожним роком меншає. Щодня працює 4 інспектори і фіксується близько 100 порушень щодня», - розповідає завідувач сектору контролю за паркуванням муніципальної інспекції Олександр Гончарук.

Втім, виявивши неналежно припарковану автівку, за присутності водія, інспектори зізнаються - не квапляться одразу виписувати штраф.

«Стараємось не штрафувати, якщо водій на місці, попереджаємо його. Якщо він визнає, що допустив порушення, перепарковується, такий автомобіль ми не фіксуємо. Якщо людина не згодна, не перепарковується, то за присутності водія такий автомобіль фіксуємо. Такі випадки поодинокі, але зустрічаються», - додає Олександр Гончарук.

І справді, побачивши інспекторів біля власних автівок, водії відчайдушно виправдовуються, вибачаються і обіцяють надалі бути уважнішими.

До речі, зауважують інспектори, порушники паркування часто прикриваються «аварійкою». Мовляв, вона дозволяє зупинку та стоянку транспортних засобів не у відведених для того місцях. Проте це усе міф - наголошує пан Олександр.

«Якщо сталась вимушена зупинка, автомобіль зламався, чи водію стало зле, у такому випадку людина є на місці і це можна з’ясувати, що вона дійсно зупинилась, бо стало погано. Якщо технічна поломка, то додатково має виставлятись знак аварійної зупинки, це прописано у правилах дорожнього руху. А не включив світлові покажчики аварійки і пішов по своїм справам до магазину, чи ще куди-небудь», - завідувач сектору контролю за паркуванням муніципальної інспекції.

Зрештою відбутися попередженнями таланить далеко не всім порушникам правил паркування. Інспектори все ж лишають низці автівок, під двірником, повідомлення з квитанцією на сплату штрафу.

«Порушення були на перехресті, стоянка на смузі громадського транспорту і у зоні дії знаку «Зупинка заборонена». За ч.1 ст. 122 КУ «Про адмінправопорушення» і ч.3 цієї ж статті. Перша частина передбачає штрафні санкції у розмірі 340 грн, третя частина - 680 грн. Але згідно закону дається 10 днів для сплати 50% від розміру штрафу. В Дії ці порушення не підтягуються. Кожен інспектор залишає повідомлення під двірником, на лобовому склі. Якщо людина якимось чином втратила це повідомлення, то можна перевірити на сайті міської ради, там де муніципальна інспекція - перевірка штрафів», - коментує завідувач сектору контролю за паркуванням муніципальної інспекції Олександр Гончарук.

Насамкінець інспектори вкотре застерігають водіїв дотримуватись правил дорожнього руху, зокрема і правил паркування.

«Звертати уваги на знаки, на розмітку, тоді порушень не буде. А хто забув, то повторити правила дорожнього руху», - підсумовує Олександр Гончарук.

«Я на хвильку став»: найчастіші відмовки, які чують житомирські інспектори з паркування від порушників. Фотодобірку від 16 серпня 2022 року дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: паркування інспектор з паркування муніципальна інспекція порушення штраф  
Матеріали по темі