Фоторепортаж

У житомирській бібліотеці експонують семиметровий рушник, вишитий письменником-дисидентом. Фоторепортаж

22 May 2023, 14:15

У Житомирській обласній бібліотеці для дітей та юнацтва експонують вишитий рушник легенди шістдесятників, письменника Євгена Концевича.

За радянських часів його будинок у Житомирі був улюбленим місцем В'ячеслава Чорновола, Євгена Сверстюка та інших тогочасних опозиційних діячів. Письменник переслідувався КДБ, але за ґрати він не потрапив через тяжку хворобу - стрибнувши зі скелі у річку, в 17 років він зламав хребет, тож був прикутий до ліжка. Незважаючи на отриману травму, 21 липня Концевич вважав своїм другим днем народження і відзначав його у колі друзів. Того ж дня рівно через 58 років письменник помер.

Рушник довжиною 7,5 метрів, вкритий різнокольоровими вишитими підписами, які залишали на ньому українські та зарубіжні культурні діячі, політики і просто люди, які приходили в гості до письменника. Коли рушник закінчувався, до нього дошивали ще частини домотканого полотна, тож він складається з кількох частин, вишитих гладдю. Всього там вишито 498 підписів, а кілька десятків підписів Євген Концевич вишити не встиг, вони залишилися просто написаними на полотні.

«З літа 1964 року Євген Концевич почав збирати і вишивати підписи. Вишивав їх він до самої смерті, до 2010 року. Тут є підписи як житомирян, так і гостей міста, відомих особистостей та культурно-громадських діячів. Цей рушник - як літопис історії нашого міста. Подивитися і сфотографувати рушник можуть усі охочі з 9:00 до 18:00 щодня, окрім неділі. Триватиме експозиція до 5 червня - до Дня народження Євгена Концевича», - розповідає директорка обласної бібліотеки для дітей Житомирської обласної ради Світлана Гресь.

Окрім легендарного рушника в експозиції бібліотеки можна подивитися на інші вишиті рушники з авторських колекцій та ознайомитися з книжками про вишивку і традиційний український одяг. Працівники бібліотеки зазначають, що їм приємно спостерігати, як після Дня вишиванки попит на такі книги серед дітей і молоді значно зріс - багато книжок з експозиції за кілька днів вже видали на руки.

Нагадаємо, у Житомирі 19 травня відбулося засідання міської комісії з топоніміки, під час якого розглянули звернення про переміщення меморіальних дощок Михайлу Очерету, Геннадію Чечуру та Євгену Концевичу, які висіли на будівлі ліцею №23 до його реконструкції, а нині знаходяться на зберіганні в освітньому закладі.

Як повідомляв Житомир.info, 5 червня 2015 року у Житомирі на фасаді гімназії №23, учнем якої із 1947-го по 1952-й рік був письменник, встановили меморіальну дошку-рушник легенді шістдесятників Євгену Концевичу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: рушник вишитий рушник Євген Концевич бібліотека 
Матеріали по темі