Суспільство

«Вироки» нашим воїнам у рф – не перепона для обміну полоненими: у Координаційному штабі заспокоїли родичів бійців житомирської бригади

26 May 2023, 11:30

У Координаційному штабі відбулася зустріч з родинами бійців 95-ої окремої десантно-штурмової бригади, що входить до складу Десантно-штурмових військ Збройних сил України.

З родичами полонених і зниклих безвісти десантників спілкувалися представники Координаційного штабу, Національної поліції України та Офісу Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Про це 25 травня повідомили на сторінці Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

«За словами представника Штабу, кримінальні справи, порушені проти військовослужбовців, чи “вироки” судів країни-агресорки, про що можна довідатися з різних джерел, не є перепоною для залучення в процеси обміну. З ворожого полону повертаються як “засуджені”, так і ті, щодо кого триває “слідство” у російській федерації чи на тимчасово окупованих українських територіях. Це ж стосується і зниклих безвісти: усі, хто внесений до єдиного реєстру Національного інформаційного бюро, залучені в процеси обміну», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що окремий блок запитань стосувався пошуку і повернення тіл загиблих Оборонців. Як зауважив Іван Ангелін, представник Офісу Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, робота пошукових груп починається після деокупації й розмінування певної території. До проведення відповідних підготовчих процедур відправляти пошукові групи туди небезпечно. Він додав, що інформацію про ймовірні місця захоронень Офіс отримує з різних джерел: і від військових, і від поліції, і від місцевого населення.

Що стосується відомостей про напрямки, з яких повертають тіла загиблих бійців, пан Ангелін зазначив, що представники російської сторони надають дуже узагальнену інформацію про це, тому з’ясувати, з якої саме локації повернені тіла наших Захисників украй складно. Остаточне підтвердження дає вже відповідна експертиза. Також він закликав родичів передавати до Офісу відому їм інформацію про ймовірні місця зникнення військовослужбовців.

Нагадаємо, родичі військовополонених влаштували всеукраїнський мотопробіг єдності, аби нагадати суспільству – Маріупольський гарнізон вже рік, як не повертається додому. 21 травня учасники акції заїжджали й до Житомира, детальніше у сюжеті.

Як повідомляв Житомир.info, на початку травня 2023 року Україна повернула додому ще 45 військовослужбовців, всі вони – захисники та захисниці «Азовсталі».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: полон полонений захисник військовий Координаційний штаб 95 бригада ДШВ 
Матеріали по темі