Суспільство

У Житомирі з’явився Барнахус – центр для дітей, які стали свідками або постраждали від насильства, в області за півтора року таких виявили 500

29 May 2023, 14:05

У Житомирі запрацював Барнахус – центр для дітей, які стали свідками або постраждали від насильства. Про його роботу 29 травня говорили на пресбрифінгу в Житомирській ОВА.

«Доволі часто діти переживають насилля або є свідками жорстоких дій, саме тому ми відкриваємо центр Барнахус у Житомирі», – говорить керівник програми захисту дітей Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Джин Чой.

«За півтора року від кримінальних правопорушень в області потерпіло 500 дітей, з них 80 від сексуального насильства, ще 87 вчинили злочини. Слід зазначити, що більшість кримінальних правопорушень, внаслідок яких потерпілими є діти, мають латентний характер та вчиняються в умовах неочевидності. За таких обставин їх покази часто є основним і єдиним доказом у кримінальному провадженні», – зазначив керівник Житомирської обласної прокуратури Олександр Білошицький.


У Барнахусі процесуальні дії проводять у дружньому до дитини середовищі та в умовах, які мінімізують наслідки її травматизації.

«Дитина приїжджає один раз. Вона не приїжджає окремо до прокуратури, до поліції, її не допитує три або п'ять різних слідчих, тому що зазвичай проводиться попередній допит, потім старша слідча група допитує, і дитина вкотре травмується. Далі ще має працювати з психологом окремо, яких треба скоординувати з нею. Все це збільшує травму, яку отримала дитина внаслідок насильства, яке вона пережила. Для того, щоб дитину убезпечити від цього і була розроблена й запроваджується в Україні модель Барнахус», – каже представник Уповноваженого з прав дітей, сім’ї, молоді та спорту Ірина Суслова.

Приміщення обладнане всім необхідним для роботи з дитиною. Перша – кімната очікування, тут можна погратися, почитати книжку. У другій кімнаті відбувається опитування, яке проводить психолог. Тут є камери відеоспостереження, які записують та транслюють опитування в інший кабінет. Крім того, у Барнахусі дитина може пройти медичний огляд.

«Щоб здійснити медичний огляд, обладнаний кабінет у Барнахус і залучений медичний фахівець, який одразу з командою може виїжджати та здійснювати медичний огляд, фіксувати та документувати певні моменти. Є угода з обласною житомирською лікарнею щодо подальшого лікування дитини, членів сім'ї за потреби. Щодо психологічної допомоги, дружнє опитування здійснюється одним спеціально навченим психологом, інший психолог залучений, щоб здійснювати психологічну підтримку. Але ось ця координація передбачає залучення й інших фахівців, наприклад, якщо мама потребує психологічної підтримки, притулку – це може бути залучений психолог з мобільної бригади», – говорить виконавча директорка МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» Галина Скіпальська.

Головне завдання моделі Барнахус – створити дружні до дитини умови у процесі правосуддя. Зараз в Україні працює шість подібних центрів захисту та підтримки дітей, які постраждали або стали свідками насильства.

Нагадаємо, що у Житомирі з 2022 року працює кризова кімната для захисту постраждалих від домашнього насильства.

Як повідомляв Житомир.info, 16 березня 2023 року пресслужба обласної прокуратури інформувала, що 25-річного жителя Житомирського району судитимуть за замах на зґвалтування 13-річної дівчинки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: насильство домашнє насильство насилля дитина Уповноважений Барнахус  
Матеріали по темі