Події

У Житомирі на муніципальну інспекцію відкривали кримінальну справу через вилучені електросамокати, власник називає це непорозумінням

30 May 2023, 12:36

Муніципальна інспекція Житомирської міської ради намагається контролювати питання стосовно пересування на електросамокатах вулицями міста. Однак робота у цьому напрямку обернулася для інспекції кримінальним провадженням.

Про це 30 травня під час публічного звіту за 2022 рік розповів Житомирський міський голова Сергій Сухомлин, відповідаючи на запитання місцевої журналістки.

«Нещодавно стався випадок на Михайлівській: на електросамокаті збили дитину. Ці машинки, які стоять на Михайлівській… Яка відповідальність, хто має це контролювати і чи буде міська рада робити якісь кроки, щоби таких ситуацій більше не ставалося?», – запитала журналістка.

Мер визнав, що пересування електросамокатами у місті не врегульоване, як і, власне, у законодавстві. Тож питання безпеки нині відкрите.

«З цими електросамокатами, які з’явилися у місті Житомирі: в законі немає поняття, що таке електросамокат і за якими правилами він має рухатися. Коли вони з’явилися, почали хаотично кидати їх у місті, наша муніципальна інспекція навіть збирала ці самокати і приносила у міську раду. Тому що цей хаос у місті нікого не влаштовує, і питання безпеки теж стоїть достатньо серйозно. Вони (ймовірно, правоохоронці, – ред.) навіть завели кримінальну справу на працівників інспекції за те, що вони таким чином намагалися навести лад. На сьогодні законодавство трішки змінюється, але все одно держава поки не врегулювала ситуацію з цими самокатами», – прокоментував Сергій Сухомлин.

Як виявилося, кримінальне провадження було розпочате відповідно до заяви компанії ECOS, що надає електросамокати в оренду. Зі слів власника компанії, звернутися до поліції спонукало зникнення кількох транспортних засобів.

«Дійсно, наприкінці березня цього року було таке непорозуміння. Зникло п’ять самокатів, ми не знали, де вони поділися. Тож звернулися до поліції, оскільки втратили майно, написали відповідну заяву. Оперативні дії привели працівників поліції у стіни міської ради. Там знайшли наші самокати. Вони були вилучені. Інцидент повністю вичерпаний. Жодних претензій ми не маємо, провадження закрите», – прокоментував Сергій Павлюк.

В ECOS також зазначили, що не мають жодного стосунку до події, яка сталася 28 травня на вулиці Михайлівській, де молодий чоловік на електросамокаті збив дитину.

«Це не був електросамокат нашої компанії, однак сам випадок нас також схвилював, оскільки ми за комфорт і безпеку всіх жителів», – зауважив Сергій Павлюк.

Відповідаючи на іншу частину запитання – стосовно прокату дитячих машинок, – міський голова розмірковував, що, можливо, машинки з Михайлівської варто перенести на Новий бульвар.

«Машинки все ж не несуть такої небезпеки. Ми кілька разів їх прибирали, але більшість людей звертається з тим, щоб їх там залишити. Якщо дійсно є така проблема, можемо перенести їх на Новий бульвар і в інші місця. Думаю, що немає жодних проблем», – відповів Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, 28 травня 2023 року на пішохідній вулиці Михайлівській у Житомирі молодий чоловік на електросамокаті збив 7-річного хлопчика. Дитині надали медичну допомогу в обласній дитячій лікарні без ушпиталення.

Як повідомляв Житомир.info, у травні 2023 року президент України Володимир Зеленський підписав закон, за яким самокати та моноколеса визнають транспортними засобами. У законопроєкті врахували рекомендації велоспільноти.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: електросамокат ECOS звіт муніципальна інспекція  
Матеріали по темі