Події

За 3700 дол. оформляв статус «водія-волонтера»: у Бердичеві затримали 21-річного іноземця, який відправляв «ухилянтів» за кордон

12 June 2023, 14:58

На Житомирщині СБУ заблокувала черговий канал втечі «ухилянтів» за кордон: молодий чоловік за 3700 доларів США оформляв охочим статус «водія-волонтера».

Про це 12 червня повідомила пресгрупа Управління СБ України в Житомирській області.

«Служба безпеки України Житомирщини продовжує системно блокувати канали незаконного переправлення за кордон чоловіків призовного віку в умовах воєнного стану. Цього разу у ході спецоперації знешкоджено злочинну схему, запроваджену іноземцем-псевдоволонтером», – йдеться у повідомленні.

У результаті комплексних заходів оперативники затримали у Бердичеві «на гарячому» 21-річного організатора, який упродовж останніх декількох років мешкає у столиці. Встановлено, що зловмисник допомагав своїм «клієнтам» призовного віку нелегально виїхати за межі нашої держави. Підставою для цього був фіктивний статус водія гуманітарних перевезень, користуючись яким, військовозобов’язані незаконно перетинали кордон.

Фігурант, позиціонуючи себе як активний представник української волонтерської спільноти, «обріс» великою кількістю зв’язків серед благодійних фондів та організацій. Ними він і користувався для оформлення відповідного пакету документів і реєстрації їх в системі «Шлях».

Статус «водія-волонтера» коштував $3,7 тис. За додаткову підстраховку – фізичний супровід клієнта при перетині держкордону – діяла додаткова доплата ще $2 тис.

Організатор схеми працював із «клієнтами» із усієї України. У межах кримінального провадження оперативники СБУ задокументували, що тільки із Бердичева «послугами» ділка скористалося троє ухилянтів.

На підставі матеріалів СБУ організатору незаконного каналу повідомлено про підозру за ч.3 ст.332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України.

Фігуранту обрано запобіжний захід – тримання під вартою із альтернативою внесення 214 тис. грн застави.

За вчинений злочин на нього очікує позбавлення волі до 9 років з конфіскацією майна.

Тривають невідкладні слідчі дії для встановлення і притягнення до відповідальності інших можливих учасників протиправної схеми.

Документування схеми проводили співробітники СБУ в Житомирській області у співпраці зі слідчими ГУНП Житомирщини за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Пресслужба прокуратури Житомирської області уточнює, що 22-річний організатор – громадянин сусідньої держави.

«Слідство встановило, що злочин у сфері недоторканності державного кордону, забезпечення призову та мобілізації, з метою власного збагачення, скоїв 22-річний громадянин сусідньої держави, житель Київщини», – зазначають уу прокуратурі.

Підозрюваний знайомився з чоловіками призовного віку та обіцяв їм допомогти за певну винагороду безперешкодно перетнути кордон і виїхати з України, аби уникнути служби у ЗСУ.

Одного з «кандидатів» він розшукав у місті Бердичеві. Під час особистих зустрічей, а також онлайн-спілкування у телефонному застосунку ділок пообіцяв 28-річному призовнику за 3700 доларів США переправити його через кордон України нібито від громадської організації. Для цього ухилянту необхідно було лише надати своє фото, чистий аркуш з підписом та водійські права. Також фігурант надавав поради та консультував свого клієнта, як діяти у разі виникнення нестандартних ситуацій під час перетину кордону, аби не було викрито справжньої мети поїздки.

Однак скористатися такими порадами не вдалося. 09.06.2023, увечері, у місті Бердичеві правоохоронці викрили «благодійника» відразу після одержання ним першого траншу – 37 500 грн.

Пресслужба ГУНП у Житомирській області повідомляє, що правоохоронці затримали чоловіка, громадянина Молдови, під час зустрічі та отримання винагороди за свої послуги на одній з АЗС міста Бердичева.

Як повідомляв Житомир.info, 28 березня 2023 року СБУ інформувала, що в Житомирі оголосили підозру 39-річному «бізнесмену», який допомагав військовозобов’язаним виїжджати за кордон під виглядом водіїв-волонтерів. Діяв він «під прикриттям» декількох фіктивних благодійних фондів, які зареєстрував на підставних осіб. До виготовлення документів із реквізитами «фондів» для клієнтів зловмисник «втемну» залучив свою дружину. Надалі неправдиві відомості передавалися для внесення до електронної бази даних «Шлях». Вартість пакета документів для виїзду залежала від мети поїздки та становила від 300 до 2 тисяч доларів США. До «ціни» входив також детальний інструктаж перед кожним виїздом – як діяти при перетині держкордону, щоб «не спалити» статус водія-волонтера.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ухиляння ухилянт призовник військовозобов’язаний військкомат СБУ прокуратура  
Матеріали по темі