Місто

Комісія розглянула 11 заяв житомирян на компенсацію для відновлення пошкодженого житла, чотирьом відмовила

12 July 2023, 10:54

Виконавчий комітет Житомирської міської ради затвердив сім рішень комісії про надання компенсації на відновлення пошкодженого житла і чотири рішення про відмову у наданні компенсації.

Питання розглядали на позачерговому засіданні 11 липня.

«Пропонується затвердити рішення комісії з розгляду питань щодо надання компенсації на відновлення пошкодженого об’єкта. Було розглянуто 11 заяв, які надійшли в реєстр пошкодженого та зруйнованого майна, прийнято сім рішень про надання компенсації та чотири – про відмову в наданні компенсації. Орієнтовно по цих заявах сума складає 280 тисяч гривень. На сьогодні в реєстрі пошкодженого майна є 53 заявки, і вже є зворотний зв’язок від мешканців – 11 громадян отримали кошти вже на карточку по роботі комісії», - сказав начальник управління житлового господарства Андрій Гуменюк.

Він також пояснив причини відмови: в трьох випадках поточний ремонт вже було проведено і об’єкти відновлено мешканцями самостійно, в тому числі і за рахунок коштів благодійників; в одному випадку – виявлені пошкодження, які не можуть бути відновлені шляхом проведення поточного чи капітального ремонту, будинок зруйнований повністю, тому цей об’єкт має бути в іншій категорії для виплати компенсації.

Мер Сергій Сухомлин дорікнув за несправедливість – люди самі відновили житло, але кошти тепер отримати не можуть. Заступник мера Сергій Кондратюк пояснив, що порядком виплати компенсації не передбачено надання коштів в таких випадках, але це питання постійно підіймається на нарадах і, можливо, будуть внесені зміни.

Нагадаємо, з 22 травня у Житомирській міській раді запрацювала комісія з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені об’єкти нерухомого майна внаслідок ворожих атак. Рішенням виконкому від 5 липня на виконання постанови Кабміну №600 була утворена комісія з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України. В Житомирі станом на початок липня 2023 року пошкоджено та зруйновано 391 об’єкт.

Як повідомляв Житомир.info, 23 лютого 2023 року Верховна рада ухвалила закон, який запроваджує можливість компенсації за знищене та пошкоджене житло. З 10 травня 2023 року у застосунку «Дія» стала доступна нова послуга єВідновлення: українці, чиї домівки постраждали через бойові дії, можуть подати заяву і отримати грошову допомогу на ремонт житла.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: єВідновлення виконком житло компенсація Гуменюк відбудова 
Матеріали по темі