Місто

Коли можна буде відмовитися від вивчення теорії в автошколі та що про це думають житомирські водії

14 July 2023, 17:18

Бажаючі отримати водійське посвідчення зможуть самостійно обирати як готуватися до теоретичного іспиту: самостійно чи в автошколі. Про це йдеться у законопроєкті, який 13 липня ухвалила Верховна Рада України.

Втім, запровадження самопідготовки відбудеться лише восени, пояснюють у сервісному центрі.

«Закон набирає чинності не пізніше наступного дня після опублікування, крім пункту №2, який набере чинності після трьох місяців після дня опублікування. Саме в пункті № 2 йдеться про зміни до статті № 15 Закону України «Про дорожній рух». Це не раніше листопада він набере законної сили, коли вже буде допуск для водіїв, які звернутися до сервісного центру складати теоретичний іспит, після того, як вони підготувалися самостійно», – зазначає заступник начальника регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Житомирській області Володимир Гриб.

Фахівці розповідають, як можна буде отримати водійське посвідчення, якщо ви оберете самопідготовку.

«Людина звертається до сервісного центру, куди записується через онлайн чергу через електронний кабінет водія, або фізично звертається, бере талончик електронної черги і його направляють на здачу теоретичного іспиту у сервісному центрі. Кількість спроб складання теоретичного іспиту необмежена, але через певний період, а саме через п’ять днів. Тобто на шостий день людина може знову складати теоретичний іспит. Вартість складання, що практичного, що теоретично іспиту – 13 грн, якщо повторне складання, то також 13 грн. Що стосується практичного іспиту, то кандидат у водії має обов'язково пройти навчання у навчальному закладі з інструктором, але після того, як вона складе іспит на знання правил дорожнього руху у сервісному центрі МВС», – розповідає заступник начальника регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Житомирській області Володимир Гриб.

Також запитали водіїв, чи дійсно можна самостійно вивчити теоретичну частину.

«А як ви можете самостійно вивчити будь-які правила дорожнього руху? З ким будете вивчати? Будете їздить з другом? А звідки знаєте, що друг вміє їздити та він розуміє правила дорожнього руху. Навіть я, який їздить 20 років, правила дорожнього руху років 15 до рук не брав. Думаю навіть для деяких водіїв потрібна якась перепідготовка, або курси», – говорить Дмитро.

«Я гадаю, що теорію можна вивчити самостійно. Це не є великою проблемою, можна вивчити. Думаю, що для автошкіл – це будуть негативні зміни, бо вони втрачають заробіток на цьому. Коли я вивчав в автошколі теорію, то не сказав би, що там багато вивчив. Незрозумілі питання пояснювали, найважче, а все інше ми просто читали з підручника», – каже Олександр.

«Є такі ситуації, які не описані у жодному підручнику, або законодавчому акті. Тому все-таки є такі питання, які може пояснити тільки викладач, який викладає, який викладає в автошколі», говорить Марина.

«Можна самостійно вивчити однозначно. А вже водіння звичайно краще з інструктором», – каже Наталія.

Зазначимо, що в онлайн доступі є теоретичний курс майбутнього водія, де одразу можна спробувати пройти тести з ПДР.

Як повідомляв Житомир.info, 11 серпня 2022 року тривалість вивчення теорії для отримання водійського посвідчення скоротили вдвічі, а з 24 липня 2022 року запрацювали нові правила отримання водійського посвідчення: спочатку досконале знання теорії, складені іспити по ній, а вже потім практика.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водій водійське посвідчення автошкола РСЦ водійські права сервісний центр 
Матеріали по темі