Місто

Представники влади з’ясовували, чому під час вчорашньої повітряної тривоги деякі укриття в Житомирі були зачинені

27 July 2023, 20:03

У Житомирі під час масштабної повітряної тривоги 26 липня люди кинулися до укриттів, але потрапити до сховків вдалось далеко не всім. В результаті останні стали обурюватись та розповсюджувати через соцмережі відео зачинених укриттів. Відреагували на ситуацію і в міськраді: 27 липня начальники профільних управлінь вирішили проїхатися за адресами укриттів, на які скарг було найбільше, з’ясувати у чому справа та запобігти подібного у майбутньому.

На ОСББ по Гоголівській,15 заявники нарікали, що не могли потрапити в укриття. Натомість голова ОСББ переконує, все було відкрито.

«Як тільки почалась тривога з однієї сторони знаходиться я особисто, з іншої – завгосп з ключами. До мене ніхто з людей не спустився, на у сторону спустилися з нашого будинку і ще й з сусіднього будинку і знаходились в укритті до закінчення повітряної тривоги», - розповідає голова ОСББ «Затишок 79» Леокадія Млинська.

Слова управительки будинку підтверджує і пані Лідія, яка під час тривоги перебували в сховищі разом зі своєю новонародженою дитиною.

«Підвал був відкритий, з початком тривоги люди спускалися, я була з новонародженою дитиною, з візочком, все нормально було. В сусідній п'ятиповерхівці був зачинений підвал», - додає місцева мешканка Лідія.

В додачу голова ОСББ показує умови перебування в тутешньому укритті. Тут є і стільці, і облаштовані спальні місця, але користуються цим усім вкрай рідко.

«Напевно вчора – це перший за 8 місяців, коли люди туди спустилися. Скоріше на вулицю виходять», - подейкує Леокадія Млинська.

Наступна адреса – вул. Велика Бердичівська, 50. На зараз доступ до укриття вільний, але труднощі таки бувають - зізнається старша будинку, через тутешніх мешканців похилого віку. З ними, каже, вже неодноразово проводили бесіду, але все намарно.

«Є у нас мешканці старшого покоління, які дуже проти, щоб підвали були відкритими. Вони, напевно, переживають за свої комірки. Вони замикають, я вже знімала навісний замок, вони вішають свій. Пішла, зняла вкотре цей замок. З цією людиною вже говорила її донька, сусіди, людина не хоче просто слухати», - бідкається старша будинку Людмила Миколайчук.

Тому управляючий будинком не бачить іншого виходу, окрім як звертатись до поліції.

«На людину, яка займається закриттям підвалів, сьогодні напишемо заяву до поліції, щоб з ним поспілкувалися і сподіваємось це допоможе», - говорить керівник управляючої компанії «Євросервіс+» Юрій Піньковський.

Непорозуміння, що сталось через людський фактор. Так називає ситуацію із зачиненим укриттям у ліцеї №14, виконуючий обов’язки директора Сергій Резнік, киваючи на 70-річного сторожа.

«Іван Юхимович - людина похилого віку, за 70 років, не маючи телеграм-каналів прийняв рішення самостійно, що тривога завершилась. І під час того, як він знаходився на третьому поверсі старшого блоку, пролунали вибухи. В цей час мешканці прийшли до підвального приміщення, а воно було закрите. Тому, поки він спустився і склалась ситуація, що було закрито і люди трішки почали нервуватися», - зауважує т.в.о директора Житомирського ліцею №14 Сергій Резнік.

Зрештою сторож вийшов і відкрив укриття, в якому, за даними журналу, переховувалось щонайменше 30 людей. Нині відомо, що чоловік, не чекаючи службового розслідування, сам написав заяву про звільнення. Тому адміністрація ліцею запевняє, при прийомі на роботу нового охоронника, будуть вимогливішими.

«Будемо приймати вже таких працівників, які користуються мобільними додатками, щоб мали більш-менш фізичну підготовку, щоб швидко діяти», - розмірковує Сергій Резнік.

На Князів Острозьких, 98 укриття взагалі не перебуває на обліку. Його мешканці будинку самотужки визначили, як сховок. Тому й дорікати немає за що - зазначає майстриня приватного ЖЕКу.

«Це найпростіше укриття, якого немає у списках міської ради. Ключі є у мешканців», - говорить майстер ПП «КВЖРЕП №8» Анна Губарець.

Інформацію про недоступність укриття під час повітряної тривоги спростовує і керуючий будинком по проїзду Тутковського,14.

«Труднощів немає, тривога – відкриваємо. Все, толку з того, вчора під час тривоги повний дитячий майданчик і всі бігають і туди ніхто не піде. Третій день я дзвоню на водоканал, три колодязі повні, у третьому підвалі по коліна навозу, а вони не їдуть. Колодязі забиті, ви самі розумієте, що там твориться», - коментує голова ОСББ «Лагуна» Валерій Гриценко.

Й справді, тут стоїть специфічний запах вологості, тому не дивно що бажаючих туди спускатись немає.

Але не лише каналізація перешкоджає створенню нормальних умов в укритті, а і відсутність на це грошей. Взяти лишень те, що мешканці будинку заборгували за комунальні послуги близько 170 тисяч гривень.

Для того, щоб вирішити питання зачинених та занедбаних укриттів, з бюджету міста виділили чималі гроші.

«5 млн грн і тепер питання за керуючими компаніями і головами ОСББ. Вони готують певний пакет документів і міська влада виділяє на їх ремонт, щоб уберегти мешканців від таких проблемних питань», - зазначає начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Микола Дідківський.

Наостанок начальник управління житлового господарства Андрій Гуменюк роз’яснює, на що в першу чергу виділятимуть фінансування.

«Перше, на що можуть бути виділені кошти – це електромеханічний замок, який під час повітряної тривоги ці двері відчинить. По-друге, обстежено 286 укриттів, 145 будинків. В більшості, 98%, укриття потребують заміни дверей. Є вже укладено 20 договорів і двері замовляються, замки теж. Друге – це те, що стосується внутрішніх мереж наших укриттів. Комунікації десь зношені, десь мінялись, тому є можливість зробити поточний ремонт аварійних ділянок. Третє – освітлення», - роз’яснює начальник управління житлового господарства Житомирської міської ради Андрій Гуменюк.

Зауважимо, що ввечері 26 липня під час повітряної тривоги начальник ОВА інформував про загрозу ракетного удару та закликав перебувати в укриттях, що викликало хвилю обурених коментарів на сторінці Житомир.info у Facebook. Наступного дня в ОВА пояснили, що відповідальність за готовність захисних споруд лежить на керівниках територіальних громад та власниках будівель, де розташовані придатні для убезпечення громадян приміщення.

Як повідомляв Житомир.info, 6 червня 2023 року на позачерговій сесії міськради з бюджету міста виділили 5 млн грн на поліпшення стану укриттів у Житомирі. 30 червня виконком затвердив порядок проведення поточного ремонту в найпростіших укриттях в багатоквартирних будинках. 12 липня цей порядок доповнили обов’язковим пунктом щодо встановлення автоматизованої системи доступу.

В Житомира станом на 14 липня 2023 року нараховувалося 750 найпростіших укриттів, представники міської влади додатково обстежили 261 найпростіше укриття, на які були скарги, і виявили, що 66 з них не відповідають вимогам.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: укриття ОСББ Дідківський Гуменюк сховище  
Матеріали по темі