Місто

Для покращення стану укриттів у Житомирі з місцевого бюджету виділили 5 млн грн: щоб отримати гроші, ОСББ чи ЖЕКи мають оформити заявку

6 June 2023, 11:45

На позачерговій сесії міськради 6 червня з бюджету міста виділили 5 млн грн на поліпшення стану укриттів у Житомирі. Щоб отримати кошти на укриття ОСББ чи управляюча компанія повинні будуть оформити відповідну заявку.

Підставою для прийняття такого рішення стали результати нещодавніх перевірок укриттів - роз’яснює міський голова Сергій Сухомлин.

«Після того, як були обстежені укриття, які переважно знаходяться у багатоповерхових будинках, відповідальність за які і в управляючих компаніях, і в ОСББ, є багато дрібниць, з якими потрібно людям просто допомогти. Це переважно електрична частина, десь щитова - потрібно замінити чи відремонтувати, десь зробити освітлення, десь вхідні двері, захаращені сміттям. Таке теж є. Скарги у нас поступили на близько 23% укриттів, вони відпрацьовуються, частина виправлена», - коментує Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

З-поміж системних порушень, виявлених при обстеженні сховищ, мер називає зачинені двері. Втім каже - розуміє, що за відсутності повітряної тривоги, це вимушений крок. Оскільки укриття банально обкрадають.

«Моя позиція, якщо є відповідальна людина і люди можуть вчасно отримати доступ до укриття під час повітряної тривоги - вони повинні бути зачинені. Ми вчора збирали голів ОСББ і управляючих компаній, і вони підтримують дану позицію. Бо якщо ми просто відкриємо обладнані укриття, то у нас там не буде ні електрощитових, ні обладнання, у нас в деяких укриттях і стільці покрали», - говорить Сергій Сухомлин.

На зараз у міськраді працюють над тим, аби продублювати відповідальних за доступність укриттів осіб. Мова йде про електронні замки, якими керуватиме Міський інформаційний центр.

«Сьогодні завтра ми випробуємо електронний замок, який встановлюється на двері бомбосховища і управління цими замками буде у нашого МІЦа (Міського Інформаційного Центру). При сигналі тривоги вони зможуть одразу дистанційно відкрити всі укриття і на мапі буде зелений сигнал, що це укриття відкрите», - каже Житомирський міський голова.

Окрім того, Уряд пропонує розробити пілотні проекти по будівництву укриттів і бомбосховищ великого розміру, які зможуть прихистити тисячі людей.

«Це ініціатива Кабінету Міністрів України, Офісу Президента. Поки що не прорахована його вартість. Сьогодні приймаємо перше рішення по формуванню земельної ділянки, а від цього буде видно об’єм цього укриття. Це точно не менше 10 тис. кв. м. Якщо взяти нормативні розрахунки - це буде укриття не менше ніж на 10 тисяч людей. Це величезне укриття», - роз’яснює Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Врешті, депутати надали дозвіл на розроблення землеустрою земельної ділянки під укриття.

«Ми формуємо земельну ділянку в місті на черговій сесії будемо приймати інше необхідне рішення, подаємо на Кабінет Міністрів і чекаємо фінансування по даному проекту», - підсумовує міський голова Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, надвечір 5 червня мер відзвітував про результати рейдів по укриттях у Житомирі та нагадав про актуальну мапу сховищ.

Як перевіряли сховища в обласних лікарнях дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бюджет сесія укриття Сухомлин 
Матеріали по темі