Влада

Представник Житомирського обласного ТЦК розвінчував міфи про мобілізацію та «квиток на фронт»

2 August 2023, 16:15

На брифінгу 2 серпня представник Житомирського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олексій Бєланов розповів про найпоширеніші міфи щодо мобілізації та відповів на закиди стосовно правомірності дій працівників ТЦК. Почав із закидів, що ТЦК працює поза законом.

«Це неправда. 23 лютого 2022 року була прийнята постанова Кабміну №154, яка ввела в дію і затвердила положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Цей документ затверджений відповідно закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». Саме тому, цей документ і є законним актом, який затверджує законність роботи ТЦК», - розповідає заступник начальника - начальник сектору комплектування Житомирського обласного ТЦК та СП Олексій Бєланов.

Фейком називає і те, що ТЦК не має права здійснювати заходи мобілізації. Оскільки тільки вони і уповноважені це робити.

«Згідно цього ж положення стаття 8 чітко попереджає, що територіальні центри комплектування займаються в своїй роботі в першу чергу питаннями щодо виконання закону «Про військовий обов’язок і військову службу», закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Саме ТЦК у взаємодії з обласними і районними військовим адміністраціями виконують заходи з проведення мобілізації в країні», - говорить Олексій Бєланов.

Третій міф, за словами Олексія Бєланова, стосується отримання прибутку, бо ТЦК мають код ЄДРПОУ.

«Цей код не для того, щоб заробляти гроші, це номерний код, який ідентифікує юридичну особу, як таку, що законно діє в межах законодавства України». – наголошує заступник начальника - начальник сектору комплектування Житомирського обласного ТЦК та СП.

Разом із тим співробітник ТЦК спростовує і те, що чоловікам призовного віку просто на вулиці вручають бойові повістки і одразу відправляють на передову.

«У громадських місцях, на зупинках, на блокпостах, під час перевірки документів співробітниками Нацполіції громадянин України може отримати повістку тільки для прибуття в ТЦК для уточнення облікових даних. Після уточнення людина має отримати повістку для проведення медичного обстеження. Тільки після того, як громадянин України пройшов медичну комісію, визнаний придатним до військової служби, або обмежено придатним, він може отримати бойову повістку чи мобілізаційне розпорядження на прибуття в якийсь день для відправляння у війська. «Квиток на фронт» отримується тоді, коли в навчальній частині пройшов підготовку протягом 1-1,5 місяці, бойове злагодження у складі свого підрозділу. Тільки тоді підрозділи допускаються до виконання обов’язків на фронті», - роз’яснює Олексій Бєланов.

Щодо фрази «мобілізують непридатних, бо закінчились придатні», то і на неї у Олексія Бєланова знаходиться відповідь.

«В мирний час є три типи придатності до служби громадян: придатний до військової служби, непридатний в мирний час – обмежено придатний в воєнний час та непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку. Зараз ми знаходимось у стані воєнного часу, тому другий підпункт «непридатні в мирний час – обмежено придатний в воєнний час», розмежовується. По частині статей, які в мирний час давали можливість бути непридатними, стають придатними, а решта – обмежено придатні. Однак і обмежено придатні у воєнний час можуть бути призвані для виконання обов’язків у тилових підрозділах, в ТЦК, або на посадах логістичного, транспортного забезпечення бойових підрозділів. Є дуже велика кількість дефіцитних спеціальностей, які не потребують безпосереднього втручання в бойові дії, але потрібні у військах: екскаваторники, кранівники, водії з різними категоріями. І якщо вони обмежено придатні, то можуть бути призвані до лав ЗСУ», - коментує заступник начальника - начальник сектору комплектування Житомирського обласного ТЦК та СП.

Загалом, зауважує представник обласного ТЦК, Житомирщина – наймілітаризованіша область України.

«Житомирська область – наймілітаризованіша область України: у відсотковому відношенні до кількості населення найбільший відсоток пішов за мобілізацією. Ми перекрили мобілізаційне завдання, яке ставилося у мирний час, у два рази. Зрозуміло, що вже немає такого масового патріотичного впливу, який був на початку війни. Однак є люди, які самі приходять, це десь 20% від того завдання, яке виставляється вищим керівництвом. Решту 80% ми маємо знаходити через підприємства, ОТГ, ті наявні засоби, які у нас є», - підсумовує заступник начальника - начальник сектору комплектування Житомирського обласного ТЦК та СП Олексій Бєланов.

Нагадаємо, ввечері 1 серпня пресслужба Офісу генерального прокурора інформувала про досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами організації ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, в рамках якого було проведено майже 100 обшуків у військкоматах 11 областей, серед яких згадувалася Житомирська. На брифінгу 2 серпня начальник сектору комплектування Житомирського обласного ТЦК та СП Олексій Бєланов запевнив, що в територіальних центрах області обшуків не було.

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці червня 2023 року перший заступник міністра оборони Олександр Павлюк в ефірі національного марафону новин попереджав, що керівників Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки перевірятимуть на доброчесність та ефективність правоохоронці, силовики, НАЗК та ЗСУ.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ТЦК та СП Бєланов мобілізація військкомат повістка військовозобов'язаний  
Матеріали по темі