Події

В Житомирській та ще десяти областях проводили обшуки: викрили масштабну схему ухиляння від призову (оновлено)

1 August 2023, 19:25

В 11 областях, в тому числі й Житомирській, провели майже 100 обшуків – викрили масштабну схему ухилення від призову.

Про це 1 серпня повідомила пресслужба Офісу Генерального прокурора.

«За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами організації ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. Наразі в межах розслідування проведено майже 100 санкціонованих обшуків на території Одеської, Закарпатської, Київської, Полтавської, Вінницької, Черкаської, Чернігівської, Львівської, Житомирської, Івано-Франківської областей та м. Києва. Виявлено та вилучено медичну документацію, журнали реєстрації медичних висновків, довідок амбулаторних пацієнтів, інші медичні та облікові документи», – йдеться у повідомленні.

За адресами місць проживання ухилянтів виявлено та вилучено оригінали довідок про непридатність до військової служби за станом здоров’я, тимчасові посвідчення військовозобов’язаних із зазначенням непридатності до військової служби.

За даними слідства, службові особи районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки в областях, діючи спільно з членами військово-лікарської комісії, при посередництві третіх осіб, налагодили схему видачі довідок про визнання чоловіків непридатними до військової служби за станом здоров’я. В подальшому військовозобов’язаних знімали з військового обліку. Така послуга в середньому коштувала 6000 доларів США.

Під час перевірки частини військовозобов’язаних установлено, що вони навіть не прибували для проходження ВЛК. Про це, в тому числі, свідчить відсутність будь-яких відомостей про них в електронній системі охорони здоров’я. Отримані довідки про непридатність до військової служби вони використовували для виїзду за кордон.

Слідство триває, вирішується питання щодо повідомлення про підозру причетним до вчинення злочинів особам.

Досудове розслідування – ГСУ Нацполіції України, оперативний супровід – ДКР Нацполіції України та ВБ СБУ.

Нагадаємо, 28 квітня 2023 року міністр оборони Олексій Резніков на пресконференції повідомив, що президент Володимир Зеленський дав «серйозну рекомендацію» головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному відправляти керівників військкоматів (ТЦК та СП) на фронт, а замість них призначати поранених героїв.

А наприкінці червня 2023 року перший заступник міністра оборони Олександр Павлюк в ефірі національного марафону новин попереджав, що керівників Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки перевірятимуть на доброчесність та ефективність правоохоронці, силовики, НАЗК та ЗСУ.

Оновлення: До редакції звернулися представники Житомирського обласного ТЦК та СП із запевненням, що у територіальних центрах комплектування Житомирської області обшуків не було. Більш детальну інформацію обіцяли надати 2 серпня.

Відео з брифінгу дивіться тут

Як повідомляв Житомир.info, 12 червня 2023 року пресгрупа Управління СБ України в Житомирській області інформувала про блокування чергового каналу втечі «ухилянтів» за кордон: у Бердичеві на гарячому затримали 21-річного чоловіка, громадянина Молдови, який за 3700 доларів США оформляв охочим статус «водія-волонтера».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ухиляння ухилянт військкомат ТЦК та СП військовозобов'язаний Офіс Генпрокурора  
Матеріали по темі