Влада

В якому саме ТЦК та СП викрили схему переправляння «ухилянтів» за кордон та де були обшуки в Житомирській області

2 August 2023, 13:51

Правоохоронці викрили схему видачі громадянам фальсифікованих довідок про непридатність до військової служби для подальшого перетину кордону, але в Житомирських ТЦК та СП обшуків з цього приводу не було.

Про це на брифінгу 2 серпня розповів заступник начальника – начальник сектору комплектування Житомирського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олексій Бєланов.

«Вчора Офіс генерального прокурора повідомив про те, що була здійснена робота в Білгород-Дністровському районному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, де була виявлена системна робота щодо видачі громадянам України фальсифікованих довідок про непридатність до військової служби, фальсифікованих військових квитків із записами про цей захід. І, звісно, надавалася цим людям допомога в перетині кордону щодо вибуття за кордон. По цьому випадку було проведено обшуки в 11 областях України, в тому числі – в Житомирській. На жаль, деякі засоби масової інформації сприйняли це так, що це обшуки проводяться в територіальних центрах комплектування. Ні в обласному, ні в районних, ні у відділах (ТЦК та СП) Житомирської області обшуків не було», - запевнив Олексій Бєланов.

Представник обласного ТЦК та СП також розповів, у кого в Житомирській області проводили обшуки правоохоронці.

«Обшуки проводилися у тих громадян, які знаючи, що вони за своїми медичними показниками не зможуть пройти медичну комісію, а будуть придатними під час проходження в територіальних центрах за місцем проживання, звернулися до того районного центру (Білгород-Дністровського) і там отримали ці документи. Чому саме там – бо можна пройти медичну комісію в якомусь іншому територіальному центрі, але військовий квиток має видаватися саме там, де ти проживаєш. І жодна посадова особа не піде на запис про непридатність (до військової служби) за висновками невідомо чиєї комісії. Тому саме в одному місці малася робитися ця системна робота: там виписується довідка, там виписується військовий квиток. Тому саме з цієї причини обшуки проводилися в різних областях, але вони були саме по людях, які використали цю можливість», - наголосив начальника сектору мобілізації обласного ТЦК та СП.

Нагадаємо, ввечері 1 серпня пресслужба Офісу генерального прокурора інформувала про досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами організації ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, в рамках якого було проведено майже 100 обшуків у військкоматах 11 областей.

Скриншот з сайту Генпрокуратури

Про обшуки повідомила і Національна поліція України, саме там згадується Білгород-Дністровський РТЦК та СП.

«Так звані «ухилянти» протягом 1-2 днів ставали на облік в Білгород-Дністровському РТЦК та СП, проходили військово-лікарську комісію та за її результатами були визнані непридатними до військової служби і виключені з військового обліку за станом здоров’я. В ході документування правоохоронці встановили, що «клієнти» в час проходження ВЛК навіть не прибували до м. Білгород-Дністровського, водночас в подальшому використовували отримані документи для виїзду за кордон... У ході документування злочинної діяльності працівники Головного слідчого управління спільно з Департаментом карного розшуку Національної поліції та Службою безпеки України за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора одночасно провели майже 100 обшуків на території м. Києва, Київської, Полтавської, Вінницької, Дніпропетровської, Закарпатської, Львівської, Одеської, Житомирської, Івано-Франківської, Черкаської областей. За результатами обшуків виявлено та вилучено документацію та інші речові докази», - йдеться у повідомленні Нацполіції ввечері 1 серпня.

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці червня 2023 року перший заступник міністра оборони Олександр Павлюк в ефірі національного марафону новин попереджав, що керівників Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки перевірятимуть на доброчесність та ефективність правоохоронці, силовики, НАЗК та ЗСУ.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ТЦК та СП Бєланов ухиляння ухилянт військкомат поліція військовозобов'язаний Офіс Генпрокурора 
Матеріали по темі