Влада

У житомирському університеті відкрили Центр ветеранського розвитку, де навчатимуть нової професії – помічник ветерана

18 August 2023, 14:28

У Держуніверситеті «Житомирська політехніка» за сприяння Мінветеранів відкрито Центр ветеранського розвитку – п’ятий у державі.

Про це 18 серпня повідомляє Міністерство у справах ветеранів України.

«Мінветеранів продовжує розвиток мережі Центрів ветеранського розвитку, що є однією з фундаментальних частин процесу формування й реалізації державної політики у сфері професійної адаптації, зайнятості, підвищення конкурентоспроможності на ринку праці ветеранів війни і членів їх сімей. Зокрема, новостворений заклад у Житомирі починає роботу відповідно до Плану пріоритетних дій Кабміну на 2023 рік і рішення Вченої ради вишу», - йдеться в повідомлені.

Центр розташований у новому корпусі університету, що має ультрасучасний дизайн, обладнаний необхідною офісною технікою та меблями, де скрізь враховано вимоги інклюзивного доступу.

«Ми створюємо нову професію в Україні – помічник ветерана. Для того, щоб не було того хаосу, який ми спостерігали у 2014-15 роках, і демобілізовані ветерани стикалися з тими бюрократичними проблемами, перепонами, з якими їм довелося мати справу в той час. Це дасть змогу військовим та ветеранам спростити свою перекваліфікацію, здобуття вищої освіти і дасть їм поштовх до кращої конкурентності на ринку праці після повернення до цивільного життя. Такі Центри також стануть хабами для обговорення і зустрічей ветеранів та військових, планування спільних бізнес-моделей чи громадської активності. А здобуття фахової освіти та гідно оплачувана праця дасть змогу їм забезпечувати родину», - наголосив перший заступник Міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун.

Житомир став новим місцем прикладання сил пілотного проєкту Мінветеранів тому, що політехнічний університет виявив відповідну ініціативу, й по-друге, в цьому місті після Перемоги сформується значний ветеранський корпус.

«Якраз спроможності, які наразі нарощує «Житомирська політехніка», ті професії та навчальні спеціальності, які вони можуть надавати, є для ветеранів дуже потрібними, аби Захисники і Захисниці після повернення з війська могли здобуті на службі навички застосувати в мирному житті. Така колаборація військового досвіду з цивільним сформує потужний кейс розвитку для них у контексті подальшого працевлаштування та активності вже на економічному фронті відбудови держави», - пояснив передумови залучення університету до проєкту Мінветеранів Олександр Порхун.

Університет облаштував Центр власним коштом та завдяки своїм ресурсним можливостям. Зокрема, обладнання для інклюзії закуплене у межах міжнародних проєктів і грантів. Також тут від 2016 року провели професійне навчання понад 700 учасників бойових дій і продовжують розвивати нові напрямки.

Також у планах – навчання ветеранів іноземних мов, що відкриє перед ними значні спроможності в самореалізації та розвитку. Водночас триває розробка проєкту «Освіта упродовж життя», що стосується робітничих професій. Зокрема, всіх видів зварювання, управління великими машинами й механізмами, робототехніки, водопостачання та водовідведення. Ці напрямки будуть доступними і ветеранам. Вони тут зможуть модифікувати досвід, здобутий на війні чи військовій службі. Як от, оператори безпілотників перекваліфікуються на фахівців з безпілотного нагляду за енергомережами чи використання БПЛА в агроіндустрії. У навчальному закладі є потужна технічна база, аби якнайкраще забезпечити таку трансформацію.

Як повідомляв Житомир.info, в грудні 2022 року на спільній нараді у Національній академії внутрішніх справ за участі міністра у справах ветеранів Юлії Лапутіної говорили про відкриття в Житомирі Центру ветеранського розвитку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мінветеранів ветеран університет Порхун політехніка 
Матеріали по темі