Місто

В Житомирі провели стратегічну сесію з розробки концепції розвитку велоінфраструктури

3 September 2023, 10:21

У Житомирі 2 вересня 2023 року пройшла стратегічна сесія з розробки концепції розвитку велосипедної інфраструктури міської територіальної громади.

Про це 3 вересня повідомила Житомирська міська рада.

«Житомир активно розробляє Концепцію розвитку велосипедної інфраструктури спільно з велоспільнотою, проактивними містянами та експертами. Далі її затвердить міська рада. І вже потім — рівень проєктування та практичного втілення всіх напрацювань, які увійшли до Концепції», - йдеться у повідомленні.

Учасниками стратегічної сесії були: велоспільнота міста, представники Житомирської міської ради та німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ).

Зокрема, поділившись на команди, учасники сесії визначали внутрішні та зовнішні фактори, які впливають на розвиток велосипедного руху в Житомирі, сильні та слабкі сторони, а також можливості і загрози.

«Разом ми створимо потужний документ, щоб місто було насправді цивілізованим, аби в ньому було комфортно жити всім – підхід потрібен комплексний. Один із важливих аспектів – увага до розвитку велоінфраструктури. Якщо подивитись на піраміду сталої мобільності, то в пріоритеті: пішоходи, велосипедисти, громадський транспорт. Це задекларовано в Плані сталої міської мобільності», - говорить Ірина Мілаш, координатор проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ» в м. Житомир, що впроваджується GIZ.

Учасники страт сесії пояснювали, чому це важливо.

«Велоінфраструктура – це важливо для всіх. Не лише для велосипедистів. Це в комплексі формує інфраструктуру міста! Це має знати та розуміти кожен містянин», - наголошує Аліна Кундіч, представниця ГО «Асоціація велосипедистів Житомирщини».

«В департаменті транспорту Лондона порахували: 1 фунт в розвиток велоінфраструктури повертає місту 13 фунтів. Це безпека, це здоровʼя, це екологія, соціальна справедливість, відповідальність, це стимулює розвиток бізнесу. Вигоду отримують всі», - запевняє Ірина Мілаш.

«Бажаю всім плідної праці, це лише початок, далі буде. Хочу подякувати GIZ за підтримку. Вони фінансують розробку концепції. Саме у взаємодії і синергії з усіма зацікавленими сторонами ми зможемо напрацювати якісний документ», - зазначив Олександр Шевчук, заступник Житомирського міського голови

Розробка Концепції відбувається під керівництвом команди Bike City consulting.:

«Ми працюємо в Києві. Але ми не приїхали, аби просто поговорити і розповісти вам, як розвивати місто. Ні. Ми тут, аби перш за все почути вас: де ви зараз, як ви бачите розвиток, бо ви тут живете, ви — місцеві експерти. І тільки тоді будемо рухатись далі, маємо кілька етапів. В країні переломний момент. Ми воюємо за те, щоб не бути знову радянським союзом. Треба рухатись і вперед, і вгору. Застосовувати найкращі світові практики. Аби розвивати міста для всіх і кожного», - сказав представник команди Тимофій Нагорний.

Організатором стратегічної сесії з розробки Концепції велосипедної інфраструктури є Житомирська міська рада за підтримки німецько-швейцарського проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ», що виконується німецькою урядовою компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH GIZ Ukraine за фінансової підтримки Урядів Німеччини і Швейцарії.

Нагадаємо, 22 травня міська рада анонсувала розробку Концепції розвитку велосипедної інфраструктури Житомирської міської територіальної громади на період до 2030 року, наголосивши, що вона є одним із важливих і необхідних кроків реалізації Плану сталої міської мобільності Житомира, який з 2019 року є основою для транспортної політики міста. На брифінгу 23 травня заступник міського голови Олександр Шевчук зазначав, що у Житомирі хочуть створити умови для безпечного пересування велосипедом, тож для цього у місті розпочали створювати концепцію розвитку велоінфраструктури. 13 червня мер створив нову робочу групу з розробки Концепції розвитку велосипедної інфраструктури в Житомирі.

20 липня містян закликали долучатися до опитування щодо створення велоконцепції Житомирської громади.

Як повідомляв Житомир.info, в 2015 році Житомир увійшов до числа шести міст, у яких розпочали роботу зі створення велосипедної концепції: велоклуб «Velo.zt.ua» виграв конкурс на залучення експертів, які будуть супроводжувати роботу зі створення концепції розвитку велотранспорту і велоінфраструктури в Житомирі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: велосипед велоінфраструктура велоконцепція GIZ Мілош Шевчук Кундіч 
Матеріали по темі