Влада

Мер Житомира не хоче віддавати у спецфонд «військовий» ПДФО та розмірковує про майбутні вибори

6 September 2023, 13:41

З бюджетів міст хочуть забрати в державний бюджет ПДФО на зарплати військових та працівників силових структур, а розмови про майбутні вибори свідчать про те, що війна надовго.

Про це мер Житомира Сергій Сухомлин сказав 6 вересня 2023 року на зустрічі з журналістами.

«На сьогодні Верховна рада і Мінфін розглядають питання зняти все військове ПДФО з міст, залишити тільки на рівні області. При цьому вони планують зняти ПДФО не тільки (із зарплат) військових, а й з прокуратури, Служба безпеки України, поліція, Нацгвардія, прикордонники, всі силові структури. Це дивне рішення, тому що у військових чи працівників поліції є діти, які ходять в школи чи в садочки, де на одну дитину два роки тому виділялося 32 тис. грн на рік з міського бюджету, а зараз ще більше. Я був у п’ятницю (1 вересня) на бюджетних слуханнях, які проводилися у Верховній раді, онлайн виступав. Планують створити фонд, куди акумулювати всі ці кошти, і за рахунок цього фінансувати потреби військових», - сказав Сергій Сухомлин.

Мер Житомира зауважив, що на сьогодні немає розуміння щодо фінансової допомоги держав-донорів на 2024 рік, можливо вона буде скорочуватися.

Він також згадав і про активні розмови щодо наступних виборів, які можуть свідчити про те, що війна надовго.

«Можливо це й правильно з точки зору сприйняття ситуації, бо всі ці розмови, що ми будемо вже в червні в Криму гуляти, десь нас і підштовхували в голові до цих тротуарів і всього іншого. Якби нам чесно казали, то у нас можливо трошки інше сприйняття ситуації було б. Але хочу сказати про інше, про помилку Уряду, що забирають ПДФО: знову центральні органи будуть показувати, що ми плитку кладемо, хто – що державний бюджет витрачають на серіали, і отаке воно йде», - розмірковує Сергій Сухомлин.

Зауважимо, що 5 вересня Асоціація міст України оприлюднила звернення до президента, голови Верховної ради та прем’єр-міністра, де зазначено, що вилучення «військового» ПДФО в громад зруйнує систему оборони України.

«Ініціатива вилучення з доходів місцевих бюджетів «військового» ПДФО руйнує державну єдність, яка здивувала світ з 24 лютого 2022 року, ділить громадян України на різні категорії, позбавляє захисників України та їх родини гарантованих Конституцією України прав, що забезпечуються місцевим самоврядуванням. Для недопущення неналежного для військового часу використання коштів Асоціація міст України запропонувала визначити цільові захищені статті видатків місцевих бюджетів, сформовані з 70% «військового ПДФО», так званий «бюджет безпеки й оборони», з заморожуванням реверсних вилучень», - інформує пресслужба АМУ.

Наголошується, що ініціатива по вилученню «військового» ПДФО це не про пошук коштів, а про зміну системи взаємодії.

«Просимо зберегти в Державному бюджеті України на 2024 рік в доходах місцевих бюджетів «військове» ПДФО та 64% ПДФО з замороженням реверсних вилучень, а також підтримати законопроєкти 5995-д та 5960-1, які легалізують допомогу органів місцевого самоврядування Об'єднаним силам Збройних сил України», - зазначено у зверненні.

Асоціація міст України готова підтверджувати зазначене в зверненнях розрахунками, що базуються на офіційних даних 754 громад:

Як повідомляв Житомир.info, від початку російського вторгнення місцеві бюджети станом на 1 липня 2023 року отримали з виплат військовослужбовцям 131,78 млрд грн податку на доходи, зокрема, ПДФО з військових у місцевих бюджетах Житомирської області становить 7 млрд 191 млн 739 тис. 900 грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Сухомлин бюджет ПДФО вибори АМУ  
Матеріали по темі