Місто

Нові тролейбуси, ремонт мостів, сонячні електростанції для КП – проєкти, які хочуть реалізувати у Житомирі в найближчі роки

6 September 2023, 16:39

6 вересня мер Житомира Сергій Сухомлин зібрав брифінг, на якому розповів про проєкти, які хочуть реалізовуватись у 2024 році.

Зокрема, хочуть оснастити комунальні підприємства сонячними електростанціями.

«В кожному великому підприємстві, водоканал, теплокомуненерго, трамвайно-тролейбусному управлінні, у них є свої підстанції. Ми не кажемо, що будемо будувати величезну одну станцію, наприклад, на водоканалі станція першого підйому 400 кВт на годину водоканал використовує. Будуємо станцію на 400 кВт, влітку вона закриє повністю потребу, а взимку – це буде всього 15 %. А середньому 50% від цього об'єму ми зможемо зекономити, адже завдяки сонцю буде подаватися ця електроенергія на об'єкти: водоканал, ТТУ та теплокомуненерго. Так само, ми маємо отримати теж грантову допомогу - дві газопоршневі машини, газогенератори на об'єкти теплокомуненерго - це 600 кВт та 1 МВт», - говорить Житомирський міський голова.

Крім того, планують відремонтувати шляхопроводи у місті, на що будуть шукати гроші.

«З приводу шляхопроводів. Сьогодні ми подаємо об'єкти на програму з відновлення, подаємо всі шляхопроводи, які є в місті. Також подаємо на всяк випадок Житомирський міський ліцей № 25, аеропорт та інші об'єкти, зокрема і сонячні електростанції. Тому ми розраховуємо частину на кредити, частину на гранти, але паралельно ми подаємо ще на програму з відновлення. Можливо нас профінансують фонди, які дають європейські та американські уряди”, - розповідає Сергій Сухомлин.

За словами мера, у місті треба оновити комунальний електротранспорт, тому хочуть взяти кредит, щоб придбати тролейбуси.

«Також найближчим часом у нас буде вже розроблений проєкт по трамвайно-тролейбусному управлінні Європейського банку реконструкції та розвитку. Це кредитна угода на 8 млн євро, співфінансування з боку міста – 1 млн євро, і грантова складова по цій угоді – 6 млн євро. Попередньо, ми узгодили ці параметри з Європейським банком реконструкції та розвитку на закупівлю нових тролейбусів із виключно автономним входом до 20-25 км/год. Це дасть змогу нам організувати тролейбусні маршрути на тих вулицях, де можна не прокладати електромережі й зробити кільце та повернутися. І будемо закуповувати частину електробусів, близько 15 одиниць. У нас є потреба в тому, щоб прибирати неякісний, старий і не екологічний транспорт з вулиць міста. Тому що місто розвивається, у нього своя стратегія, ми постійно робимо нові закупівлі та збільшуємо кількість нового та чистого транспорту на вулицях міста. Від початку реалізації та до кінця триватиме три-чотири роки, можливо п'ять. Якщо ми візьмемо Європейський банк реконструкції та розвитку - це приблизно 1-1,5 року, тому якщо ми почнемо цей кредит у новому бюджетному році, закладемо ці кошти на 2024 рік, то тролейбуси та електробуси ми можемо отримати десь у 2025 році, не раніше. Тому це все довготривалі проєкти, які потрібно планувати», - каже Житомирський міський голова.

Нагадаємо, 6 вересня мер Житомира розповідав про спрямування бюджетних коштів та три пріоритети – ЗСУ, освіта, медицина.

Як повідомляв Житомир.info, 19 липня 2023 року Урядова комісія перевірила стан двох мостів у Житомирі: дійшли до висновку, що один майже аварійний, інший – потрібно підлатати.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: брифінг мер міський голова Сухомлин бюджет тролейбус міст сонячна електростанція 
Матеріали по темі