Місто

Мер Житомира розповів про спрямування бюджетних коштів та три пріоритети – ЗСУ, освіта, медицина

6 September 2023, 15:34

На що витрачали гроші з бюджету Житомира впродовж 1 року та 8 місяців та які пріоритети у міської влади.

Про це 6 вересня на брифінгу для журналістів розповів Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Серед пріоритетів допомога військовим. Зокрема на підтримку армії спрямовано 1 млрд 200 мільйонів гривень.

«За серпень, що пройшло через систему прозоро – це БПЛА, «Валькірія» для наших підрозділів. Всі пам’ятаємо 138-й батальйон, наскільки героїчні хлопці, на жаль в них багато втрат, вони стримують ворога на Куп’янському напрямку, щотижня ми їм щось передаємо, минулого тижня передали «Matrice» і дві «Валькірія». Сьогодні оголошується тендер на закупівлю пікапів, десь 13-14 пікапів передаємо. Комп'ютерна техніка, інколи у нас йде по кодах, виконком закуповує комп'ютерну техніку. Навіть були випадки, коли депутати казали: що це ви смартфони закуповуємо по 90 тис., але це заявка від командування, це специфічний апарат, з тепловізором. По кодах йде як смартфон, тому інколи ставлять такі питання. Загальна вартість обладнання придбаного лише за серпень – це 34 млн 638 тисяч », - коментує Сергій Сухомлин.


Ще один пріоритет – це освіта. Міський голова звернув увагу на те, скільки укриттів було зроблено у закладах освіти: у 2022 році обладнали 20 тисяч кв. м, а у 2023 році збільшили площу укриттів на 11 тис. кв. м.

«Будують укриття в ліцеях№ 7,8,15. По ліцею № 6 вже є у нас проєкт по ліцею №10 вчора спілкувався з директором, він намагався з ДСНС сам займатися, поки у нього не виходить, тому будемо самі займатися, ставити модульне укриття на території або поруч з ліцеєм №10», - додав Сергій Сухомлин.

Згадав мер про витрачені кошти на облаштування восьми скверів та ремонт тротуарів.

«Коли спілкуєшся з людьми у скверах, то всі у захваті й кажуть, що це потрібно. Житомир поділяється на дві частини людей: одні на війні або їх близькі на війні та тих, хто відпочиває у цих скверах. Тут світ поділяється. Хочу зауважити, що ці роботи ми планували у 2022 році, частину зробили, а частину зупинили. Ремонт тротуарів здійснювався за 13 адресами, на двох розпочали ще у 2022 році. Ми ж мали надію, що у цьому році навесні чи до літа війна закінчиться, трошки не вгадали й у зв'язку з цим переглянули. На 12 об'єктах призупинили роботи», - говорить Сергій Сухомлин.


За 1 рік і 8 місяців бюджет Житомира складав 5 млрд 740 млн грн. На фото видно, як розподілили кошти у відсотковому розрахунку.


«Хочу сказати, коли ми дивимося на пункти «утримання доріг, шляхопроводів», «перевезення громадським транспортом.», навіть «благоустрій», то дуже багато робіт, які ми проводимо по військових, йде саме по цих кодах. Вже сьогодні можу сказати. Скільки за минулий та цей рік було завдано ударів по аеропорту Озерне? 36 ракетних ударів. За ніч комунальні підприємства відновлювали злітно-посадкову смугу взимку», - додав мер.

Медицина також є пріоритетним напрямком для місцевої влади. Зокрема, будівництво реабілітаційного центру та нового лікувально-діагностичного корпусу у КП «Лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка».

«Хто б що не казав, а ми все одно будемо витрачати кошти на нові об'єкти та на будівництво. Будемо робити все, щоб знайти ці кошти чи по програмі відновлення, чи по міжнародній допомозі, грантові кошти. Будівництво реабілітаційного центру для військових у Житомирі – це один з пріоритетів. Наступний пріоритет – це онковідділення на території другої лікарні. Ми цей проєкт готували давно, є робочий проєкт. Подавали на «єВідновлення», пройшли всі етапи, але на останньому етапі МОЗ сказав, що можливо недоцільно, бо в місті є обласна онколікарня. Але хочу нагадати, що на даний час у нас в обласні немає жодного сучасно апарата, лінійного прискорювача, який може надавати якісне лікування. По всім нормативам на таку кількість населення на область має бути два лінійних прискорювачі. Обласний онкоцентр забезпечує на 8,9 % безкоштовне лікування. Тому будівництво такого центру – це один з пріоритетів у Житомирі», - розповів Житомирський міський голова.

Як повідомляв Житомир.info, за рік і вісім місяців від початку повномасштабного російського вторгнення (24 лютого 2022 року) на допомогу військовим Житомир спрямував 1,2 млрд грн, що становить 20% міського бюджету.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бюджет міський голова міський бюджет бюджетні кошти мер Сухомлин 
Матеріали по темі