Місто

Урядова комісія перевірила стан двох мостів у Житомирі: один майже аварійний, інший – потрібно підлатати

19 July 2023, 18:59

В Україні запрацювала Урядова комісія, яка має з’ясувати реальний технічний стан мостів та шляхопроводів по всій країні. З інспекцією останні приїхали і до Житомира. Перевірку розпочали з одного із головних шляхопроводів міста, якому понад 65 років. Для проведення досліджень фахівці застосовують експрес-методи оцінки стану опори, використовуючи перфоратор, затим анкер.

«Це анкер довжиною 48 мм. Спочатку ми просвердлили спеціальний отвір, нарізали там різьбу. В анкері є спеціальні щоки, вони фіксуються, виривається шматочок і проказується фактичний клас бетону, який у нас є», - показує молодший науковий співробітник ДП «ДерждорНДІ» Максим Борисенко.

Далі науковий працівник фіксує прилад для визначення цупкості опори.

«Там стоїть спеціальний гідравлічний прес, який зусиллям витягує наш анкер та показує нам отримані результати», - зачитує показники Максим Борисенко.

Норма це чи ні, поки говорити зарано - подейкує фахівець. Тож береться за другий експрес - метод – карбонізацію.

«Тут фенолфталеїн зі спиртом, рожевий колір бетону. Отже, бетон не карбонізований. Поверхня карбонізована на міліметр, конкретно по цій стійці. Процес карбонізації впливає на формування корозії армування. В подальшому - зниження вантажопідйомності арматури», - коментує молодший науковий співробітник ДП «ДерждорНДІ».

Щоб отримати загальний показник, на кожній опорі потрібно висвердлити до десятка таких міліметрових точок.

«Цього буде достатньо для того, щоб зрозуміти ситуацію загалом по цій опорі і ми ці значення зможемо прирівняти по всіх опорах, по всіх стійках», - пояснює Максим Борисенко.

Тим часом інші члени комісії оглядають штучну споруду візуально. І неозброєним оком видно руйнування паль, ерозію арматури та ледь не прогнивші верхні опори мосту.

«На ригелі видно оголену арматуру, стійки мають поздовжні тріщини, просвіти - це все може говорити про небезпеку, яка є на даній мостовій споруді», - коментує директор ДП «ДерждорНДІ» Артем Безуглий.

Оскільки міст знаходиться на балансі комунальників, роз’яснювати ситуацію береться заступник мера Сергій Кондратюк.

«Щороку наше підприємство зі своїми спеціалістами проводить обстеження цього мосту. Вважати, що він зовсім непридатний, то ні. Тому що щороку проводиться технічне обстеження і робочий проєкт, який виконувався спеціалістами, то він обмежено працездатний, але потребує капітального ремонту», - розповідає заступник Житомирського міського голови Сергій Кондратюк.

Який за попередніми підрахунками вартує майже пів мільярда гривень. Тому без державної підтримки тут не обійтися - переконаний Сергій Кондратюк.

«Вартість реконструкції цього мосту складає 450 млн грн, в цінах 2021 року. Таких коштів у міському бюджеті немає. Ми звертаємось до держави з питання фінансування і виконання таких робіт.

Щороку місцева влада виділяє кошти на поточний ремонт, у нас 16 шляхопроводів у Житомирі, але на капітальний ремонт нам коштів завжди не вистачає», - зауважує Сергій Кондратюк.

Натомість у службі відновлення та розвитку інфраструктури Житомирщини радять колегам не доводити споруди до стану аварійності та діляться власним досвідом.

«У нас на балансі приблизно 180 штучних споруд. Приблизно 10% від загальної вартості на експлуатаційне утримання, що ми виділяємо кошти, ми цього року передбачаємо на відновлення і ремонт штучних споруд. Два - три рази на рік ми проводимо повністю обстеження нашими силами та силами підрядних організацій для унеможливлення руйнацій та непередбачених випадків», - ділиться керівник служби відновлення та розвитку інфраструктури у Житомирській області Тарас Квачук.

Далі комісія вирушає на міст через річку Кам’янка, стан якого, як виявилось, теж бажав би бути кращим.

«Про балках пішла корозія, погана ситуація з тротуарними блоками, пішов похил, арматура розірвана», - описує побачене заступник директора з наукової роботи ДП «ДерждорНДІ» Володимир Каськів.

І щоб міст не «втомився» його таки варто підлатати - каже Володимир Каськів.

«Мосту 40 років і наскільки я знаю жодного разу не проводився капітальний ремонт. Тому зараз дефекти потрібно терміново ліквідувати і можна експлуатувати далі», - підсумовує Володимир Каськів.

Минулоріч, зауважує заступник міського голови, управління штучних споруд робили тут поточний ремонт.

«Чистили від іржі одну частину прольоту, а цьогоріч планують почистити і пофарбувати іншу частину прольоту. Також, потребує ремонту деформаційний шов і практично щороку комунальне підприємство його ремонтує. На виконання таких робіт потрібно 180 тис. грн», - зазначає заступник Житомирського міського голови Сергій Кондратюк.

За словами директора профільного науково-дослідного інституту на зараз в Україні нараховується більше 28 тисяч мостів, щонайменше 2 тисячі з яких в аварійному стані. А завдяки таким обстеженням вдасться створити єдину систему обліку мостів, що допоможе системно підходити до утримання штучних споруд.

«Зробити автоматизований процес, щоб ми всі дані, які ми побачили, фіксувались в єдиній аналітичній системі управління мостами. Потім, за допомогою цієї системи ми можемо прогнозувати деградацію конструктивних елементів мосту. Тобто, зрозуміти де і який міст потрібно відремонтувати, як скласти програму робіт, щоб утримувати мости в належному експлуатаційному стані», - підсумовує директор ДП «ДерждорНДІ» Артем Безуглий.

Нагадаємо, 12 травня в Житомирській області на трасі М-21 відкрили рух відбудованим мостом через річку Тростяниця.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міст комісія Урядова комісія 
Матеріали по темі