Суспільство

До ТОП-200 шкіл України за результатами НМТ потрапили житомирський ліцей та бердичівська гімназія

8 September 2023, 09:52

Житомирський ліцей №1 (до 2020 року – Житомирський міський ліцей при Житомирському державному технологічному університеті) та Бердичівська міська гуманітарна гімназія №2 потрапили до рейтингу ТОП-200 шкіл України за результатами НМТ.

Щорічний рейтинг загальноосвітніх шкіл України за підсумками національного мультипредметного тесту 2023 року оприлюднив 5 вересня інформаційний освітній ресурс «Освіта.ua».

«Специфікою цьогорічного рейтингу є те, що учасники проходили тестування в умовах воєнного стану. Відтак, замість традиційного зовнішнього незалежного оцінювання, випускники проходили національний мультипредметний тест (українська мова, математика, предмет на вибір). Національний мультитест було проведено у формі компʼютерного тестування з використанням лише завдань із закритою формою відповіді. Під час проходження НМТ учасники стикалися з деякими ускладненнями, як-от переривання тестування через повітряну тривогу або технічні труднощі, повʼязані з кібератаками на систему національного мультитесту. Однак, за повідомленнями Українського центру оцінювання якості освіти, усі ці труднощі було подолано, і всі учасники отримали свої результати. Варто також підкреслити, що значний вплив на цьогорічний рейтинг має пороговий бал «склав / не склав», який у 2023 році був встановлений заздалегідь і став для деяких предметів значно нижчим, ніж у попередні роки. Так, з української мови не подолали поріг «склав / не склав» лише 0,09% учасників (у 2021 році – 7,45 %), що вплинуло на рейтингові таблиці, оскільки в рейтингу враховуються учасники, які не подолали пороговий бал з предмета», - зазначає видання.

Наголошується, що зважаючи на формат тесту, умови проведення та особливості визначення результатів НМТ, порівнювати рейтинг 2023 року з рейтингами попередніх років не є доцільним.

Школи України в таблиці ранжовані за рейтинговим балом, який розрахований на підставі середнього значення балів національного мультипредметного тесту, отриманих учасниками тестування з усіх предметів НМТ та з урахуванням загальної кількості складених тестів випускниками кожної школи.

Отже, серед 200 загальноосвітніх закладів України:

Ліцей № 1 міста Житомира на 24 місці: рейтинговий бал – 147,1, середній бал НМТ – 171,9;

Бердичівська міська гуманітарна гімназія №2 на 49 місці: рейтинговий бал – 143,4, середній бал НМТ – 168,3.


Щодо рейтингу обласних центрів за результатами НМТ 2023 року, то Житомир – на 19 місці з 22 (середній бал 141,85), а в рейтингу областей Житомирська – на 20 місці з 24 (середній бал 137,82).

Рейтинг шкіл Житомирської області (без обласного центру) за результатами НМТ 2023 дивіться тут

Як повідомляв Житомир.info, до рейтингу ТОП-200 шкіл України за результатами ЗНО 2021 року потрапили два заклади області: Житомирський міський ліцей №1 (41 місце) та Житомирська гуманітарна гімназія №1 (184).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: рейтинг школа освіта НМТ ліцей 
Матеріали по темі