Економіка

В Україні за 30 років площі вирощування хмелю зменшилися у 18,5 раза, зараз 80% хмільників знаходяться в Житомирській області

13 September 2023, 16:51

Обсяги вирощування хмелю в Україні стрімко впали, наразі великі пивоварні купують хмелесировину з-за кордону.

Про це повідомив голова Комітету Верховної ради з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду під час круглого столу «Актуальні питання законодавчого забезпечення розвитку галузі хмелярства» - інформувала 30 серпня пресслужба парламентського комітету.

«Учасники круглого столу обговорили основні проблеми розвитку хмелярства в умовах воєнного стану та необхідність внесення змін до законодавчих та нормативно-правових актів з метою адаптації вимог Європейського Союзу в цій галузі. Зокрема, учасники прийшли до висновку, що особливу увагу необхідно приділити збільшенню площ під насадженнями хмелю, адже за останні 30 років площі вирощування хмелю в Україні зменшилися з майже 7,5 тис. га (1990 р.) до 400 га (2022 р.), тобто у 18,5 раза. Цей обсяг площ забезпечує лише 20% потреби пивоварних компаній у хмелі, решта імпортується. Під час круглого столу наголошувалось, що для галузі потрібно досягнути балансу у використанні вітчизняної хмелесировини та імпортної. Бо наразі лише регіональні пивоварні заводи та частина крафтових пивоварень використовують гранульований хміль вітчизняного виробництва. У результаті такої політики вітчизняні хмелевиробники практично витіснені з українського ринку. Натомість якість вітчизняної хмелепродукції не поступається іноземній і за своїми показниками відповідає і вітчизняним стандартам, і критеріям, які встановлені Регламентами ЄС», - йдеться у повідомленні про засідання «круглого столу».

Натомість начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко заявляє, що в області вирощується понад 80% хмелепродукції, що виробляється в Україні.

Про це 13 вересня повідомила пресслужба обласної військової адміністрації в матеріалі про огляд начальником Житомирської ОВА роботи підприємства групи компаній «Хміль України», які вирощують хміль у селах Вертокиївка, Карпівці, Івановичі та Сколобів на Житомирщині.

«Хміль з Житомирщини має попит в Україні та країнах ЄС. Зараз в нашій області вирощується понад 80% хмелепродукції, що виробляється в Україні», - зазначив Віталій Бунечко

Група компаній «Хміль України» обробляє на території області понад 300 гектарів та культивує понад 20 сортів хмелю, серед яких німецькі, чеські сорти та вітчизняні сорти. Весь хміль вирощують відповідно до європейських стандартів, а на виробництві працює понад 100 робітників.

«Головною запорукою розвитку хмелярства має стати прийняття профільного законодавства, яке б врегулювало використання натурального хмелю у харчовій промисловості, зокрема пивоварінні та обов’язкове інформування споживачів про те, що входить до складу продукції – натуральний хміль чи його хімічні екстракти та замінники», - підкреслив очільник області.

Як повідомляв Житомир.info, в 2017 році тодішній голова Житомирської ОДА Ігор Гундич обіцяв представникам підприємства з німецькими інвестиціями «Хопштайнер Україна» допомогти з вирішенням земельних питань для розширення площ хмільників. Підприємство займалося вирощуванням та переробкою хмелю в Чуднівському районі, мало у селі Карпівці 81 га робочих хмільників.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: хміль ВР хмільник ОВА пивоваріння хмелепродукція пиво Бунечко 
Матеріали по темі