Політика

В Житомирській області провели комітетські слухання Верховної ради на тему хмелярства, долучився й ексрегіонал Рижук

29 September 2023, 16:21

Парламентський Комітет з питань аграрної та земельної політики 29 вересня провів виїзні комітетські слухання на Житомирщині на тему: «Стан та перспективи розвитку вітчизняної галузі хмелярства».

Про це повідомляє пресслужба Верховної ради.

«В ході виступів було висвітлено питання функціонування вітчизняної галузі хмелярства під час військової агресії росії та перспективи її розвитку на шляху євроінтеграції України. Також під час комітетських слухань було обговорено стан та необхідні кроки для сталого розвитку галузі хмелярства в Україні. Зокрема, учасниками слухань було зазначено, що в умовах глобального впливу змін кліматичних чинників на всю планету та окремі регіони хмелярства, розвитку конкурентного ринкового середовища виробництва та збуту хмелепродуктів, хмелярство, як частина агропромислового комплексу України під час воєнного стану та післявоєнної відбудови потребує системних трансформацій, кінцевою метою яких має стати перехід до високотехнологічного, ресурсозберігаючого виробництва хмелю з відповідною результативністю, якістю і конкурентоздатністю. В таких умовах існує лише один шлях збереження виробничого комплексу хмелярства в Україні – зміна державних підходів на законодавчому і виконавчому рівні для налагодження ринкових аспектів взаємодії між хмелярами та пивоварами. Тому, на шляху інтеграції України до Європейського Союзу необхідно привести вітчизняне законодавство про хміль та продукти його переробки до норм та вимог регламентів ЄС та інших країн», - йдеться у повідомленні.

Голова Комітету Олександр Гайду поінформував учасників слухань, що Комітет вже розглянув на своєму засіданні законопроекти «Про хміль та хмелепродукти» (реєстр. №9234) та «Про особливості вирощування (виробництва) та переробки рослин хмелю та інших культур, які використовуються в аграрному секторі» (реєстр. №9234-1). Цими проектами пропонується вдосконалити нормативно-правове регулювання у сфері вирощування (виробництва) та переробки рослин хмелю та інших культур, які використовуються в аграрному секторі; гармонізувати українське законодавство із європейським, створити прозорі правила ведення бізнесу та посилити державний контроль за вирощуванням (виробництвом) та переробкою рослин хмелю та інших культур, які використовуються в аграрному секторі.

В рамках слухань народні депутати – члени Комітету ознайомилися з насадженнями та технологією збирання, сушіння та зберігання хмелю на ТОВ «Вертокиївка-Хміль» та з процесом грануляції та пакуванням продукції хмелю на ТОВ «Хміль України».

Зазначається, що у комітетських слуханнях взяли участь, зокрема, народні депутати від Житомирської області Дмитро Костюк і Тетяна Грищенко, заступник міністра аграрної політики та продовольства Віталій Головня, начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко, ректор Поліського національного університету Олег Скидан та директор Інституту сільського господарства Полісся Сергій Рижук.

Нагадаємо, у вересні 2022 року з нагоди 85-річчя від дати утворення Житомирської області колишній голова облдержадміністрації, «регіонал» Сергій Рижук отримав почесну відзнаку «За заслуги перед Житомирщиною».

Як повідомляв Житомир.info, в Україні за 30 років площі вирощування хмелю зменшилися у 18,5 раза, а начальник Житомирської ОВА на початку вересня 2023 року під час огляду роботи підприємства групи компаній «Хміль України», які вирощують хміль у селах Вертокиївка, Карпівці, Івановичі та Сколобів, зазначив, що 80% хмільників знаходяться в Житомирській області.

Довідково ВР: ТОВ «Вертокиївка-Хміль» є одним із лідерів галузі хмелярства Житомирської області. Основним видом діяльності підприємства є вирощування хмелю. Переважна більшість хмелепродукції господарства реалізовується за кордон у Чехію, Великобританію та Монголію. У 2022 році підприємство вирощувало хміль на площі 101,9 га. в тому числі плодоносні 73,9 га. При урожайності 7,3 ц/га, валовий збір склав 47,4 тонни. Підприємство забезпечує у вирощуванні хмелю робочими місцями 41 працівника. ТОВ «Хміль України». переважну більшість хмелепродукції реалізовує на внутрішньому ринку, а також за кордон. У 2022 році підприємство вирощувало хміль на площі 35,5 га. в тому числі плодоносних насаджень 34,0 га. При урожайності 5,7 ц/га, валовий збір 19,4 тонни.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: хміль ВР комітет хмелепродукція Гайду Грищенко Костюк Рижук 
Матеріали по темі