Суспільство

У Малині відкрили міст, який відбудували за підтримки Естонії

4 October 2023, 17:20

У Малині 3 жовтня офіційно відкрили міст, який відбудували за підтримки Естонії.

Переправа була зруйнована 6 березня 2022 року, коли ворог здійснив авіаудари по Малину, відтоді дві частини міста було розділено.

«Громада у нас сильно постраждала, і з того часу мешканці відчували дискомфорт, бо місто було просто розділено навпіл нашою річкою Ірша. Тривали військові дії. Всіма силами робили тимчасову переправу. Військові нам надали у тимчасове користування понтон, який пролягав через річку», - пригадує Малинський міський голова Олександр Ситайло.

Згодом Естонія заявила, що допоможе у відбудові Житомирщини, зокрема відновити міст у Малині.

«Дуже важливо під час війни не забувати про мости, які дійсно потрібні громаді. А також пам'ятати – все, що зруйновано, буде відбудовано», - каже Перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

«Рік тому на Форумі з відновлення нашого регіону Міністерка економіки та інфраструктури Естонської Республіки Рііна Сіккут сказала: Естонія не може відбудувати всі об’єкти, але Естонія може своїми конкретними діями дуже швидко показати, як це робити. Сьогодні ми це бачимо. Це наш другий спільний об'єкт відбудови, після дитячого садочка в Овручі», - додає народний депутат України Арсеній Пушкаренко.

Міст відбудували за сучасними стандартами: зробили ширші тротуари, освітлення, нанесли розмітку. Загальна вартість робіт склала понад 113 мільйонів гривень.

«60% - це кошти дорожнього фонду, 40% - кошти від Естонської Республіки, в рамках урядових домовленостей, - начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

На відкриття приїхав міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна. Він зазначив, що Естонська Республіка продовжить допомагати Житомирщині у відбудові.

«Цей міст є лише маленьким проєктом, який ми зробили, але цим ми хочемо показати, що ви не одні. Ми разом з вами, і ми можемо ще багато чого зробити під час війни», – сказав міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна.

Після відкриття відбулася закрита нарада, на якій говорили про допомогу Естонії у відбудові Житомирщини у 2024 році.

Нагадаємо, департамент регіонального розвитку Житомирської ОВА на початку серпня 2022 року провів тендер на капітальний ремонт мосту через річку Ірша у Малині: очікувана вартість становила 105 млн 112 тис. 202,40 грн, учасників було двоє, найдешевша пропозиція була у ПП «Автомагістраль» - 99 млн 852 тис. 488,66 грн, але її відхилили і уклали договір з ТОВ «ПБС» (м.Івано-Франківськ) за 104 млн 880 тис. грн.

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 6 березня 2022 року ворог здійснив авіаудари по містах на півночі Житомирської області, зокрема, в Малині обстріляли військкомат, де загинула одна людина, і було зруйновано міст. Згодом на брифінг 19 квітня заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко розповів, що на півночі Житомирської області замість зруйнованих окупантами мостів зробили три тимчасові переправи – дві у Малині через річку Ірша і одну в Народицькій громаді через річку Грезля.

На початку вересня 2022 року з'явилася інформація, що влада Естонії виділила 2 млн євро на будівництво нового дитячого садочку в Овручі та збирається долучитися до відбудови розбомбленого мосту в Малині за формулою фінансування 50х50: частину грошей виділить Естонія, частину – з держбюджету. 27 вересня біля зруйнованого мосту у Малині міністерка економіки та інфраструктури Естонської Республіки Рійна Сіккут наголосила, що Естонія вирішила брати участь у реконструкції України, не чекаючи закінчення війни.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міст Малин ремонт Естонія відбудова Ситайло Пушкаренко Бунечко 
Матеріали по темі