Політика

В райцентрі Житомирської області під час виїзного засідання парламентського комітету обговорювали стан місцевих річок

5 October 2023, 13:31

У місті Звягель Житомирської області 4 жовтня відбулося виїзне засідання парламентського Комітету з питань екологічної політики та природокористування з теми: «Про стан річок України та шляхи його покращення».

Про це повідомляє пресслужба Верховної ради.

«У засіданні Комітету взяли участь члени Комітету, народний депутат України Костюк Д., Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Стрілець Р., Звягельський міський голова Боровець М., а також представники Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Державного агентства водних ресурсів України, Державної екологічної інспекції України, Державної служби геології та надр України, Державного агентства меліорації та рибного господарства України, Житомирської військової обласної адміністрації, а також представників освітянської й наукової галузей і громадськості. Зокрема, учасники засідання розглянули й обговорили питання загального стану забруднення річок України й причин їх забруднення. Окрему увагу приділили питанню впливу на водні об’єкти нинішніх воєнних дій, у результаті яких до них потрапляє велика кількість забруднювальних речовин через підриви складів паливно-мастильних матеріалів, сховищ нафтопродуктів із відповідними наслідками для довкілля, а також через руйнування агресором інфраструктури підприємств, пошкодження й руйнування очисних споруд, вилив стоків у водойми й пошкодження ґрунтового покриву, горіння лісів», - йдеться у повідомленні.

За результатами виїзного засідання ухвалено рішення щодо напрацювання рекомендацій Комітету стосовно необхідності вдосконалення й посилення контролю за станом водних об’єктів і дотримання вимог природоохоронного законодавства для покращення екологічної ситуації в цілому.

Державна екологічна інспекція Поліського округу інформує, що під час засідання парламентського Комітету окрему увагу приділили питанню впливу на водні об’єкти нинішніх воєнних дій, у результаті яких до них потрапляє велика кількість забруднювальних речовин, відбувається пошкодження й руйнування очисних споруд, вилив стоків у водойми й пошкодження ґрунтового покриву, горіння лісів.

«Серед питань, які обговорювали учасники заходу, – ситуація з додержанням вимог природоохоронного законодавства в басейні р.Рось, зокрема, й на території Житомирської області. Особлива увага була приділена питанню екологічної ситуації в басейні річок Случ та Хомора, яке перебуває на контролі у Комітету та встановлення відповідних гідрорежимів для цих водних об’єктів», - зазначається у повідомленні.

Пресслужба Звягельської міської ради зазначає, що також 4 жовтня за ініціативи міського голови Миколи Боровця у Звягелі розпочала свою роботу дводенна науково-практична конференція «Малі річки: кліматичні та екологічні виклики».

Очікувані результати – науковий підхід до вирішення проблем малих річок України на прикладі річки Случ, зокрема: обміління; заростання водойми; замулення; підняття рівня ґрунтових вод; зменшення рівня марганцю; покращення якості виробництва питної води; альтернативного водозабезпечення громади підземними водами; створення місць рекреаційного відпочинку.

«Актуальність теми пов’язана передусім з необхідністю напрацювання дієвих заходів та наукового підходу задля порятунку річки Случ. Поступово вона втрачає водозабезпечуючі, рекреаційно-оздоровчі та кліматоутворюючі якості. Случ стрімко міліє – без головного джерела водозабезпечення ризикують залишилися тисячі місцевих жителів», - йдеться у матеріали про конференцію.

Нагадаємо, 14 вересня 2023 року в програмі «Діалоги» на Житомир.info мер Житомира Сергій Сухомлин розповідав про якість води в річці Тетерів та значне пониження класу місцевого водосховища за останні десять років та згадував заплановане виїзне засідання комітету Верховної ради в Звягелі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР комітет річка Звягель Случ Хомора Рось екологія 
Матеріали по темі