Суспільство

З початку року на підприємствах Житомирської області травмувались понад 70 працівників

12 October 2023, 10:39

Під час виконання трудових обов’язків на підприємствах Житомирської області з початку року травмувались понад 70 працівників. Найбільше травмованих зафіксували на підприємствах соціально-культурної сфери та торгівлі.

Про це 11 жовтня повідомила пресслужба Центрально-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці.

«На підприємствах Житомирщини, під час виконання трудових обов’язків, в період з січня по вересень поточного року травми отримали понад 70 працівників – випадки не смертельні. У порівнянні із аналогічним періодом минулого року – це на 15 травмованих працівників менше», - йдеться у повідомленні.

Таку статистику надав відділ розслідування, аналізу, обліку виробничого травматизму та аварій Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці.

Травматизм зареєстрували у галузях:

  • гірничорудна і нерудна промисловість – 2;
  • будівництво та промисловість – 7;
  • енергетика – 1;
  • ЖКГ – 4;
  • газова промисловість – 4;
  • целюлозно-паперова промисловість – 1;
  • машинобудування – 4;
  • залізничний транспорт, метрополітен – 4;
  • автомобільний транспорт – 2;
  • інші види транспорту – 1;
  • пошта, зв’язок – 6;
  • сільське господарство – 8;
  • лісове господарство – 2;
  • харчова промисловість – 4;
  • легка текстильна промисловість та пошиття одягу – 1;
  • виробництво деревини та виробів із деревини – 4;
  • соціально-культурна сфера та торгівля – 16.

Нещодавно Уряд схвалив два законопроєкти, що мають забезпечити європейські стандарти безпеки та здоров’я працівників на робочому місці.

Про це 10 жовтня повідомила пресслужба Державної служби України з питань праці.

«6 жовтня Уряд схвалив два ключові законопроєкти, що відкривають двері до європейських стандартів безпеки та здоров’я працівників на робочому місці», - йдеться у повідомленні.

Перший із них законопроєкт «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі» об’єднує найкращі практики та національний досвід з передовими принципами управління безпекою праці, що базуються на світових стандартах, та реформує національну систему управління охороною праці, яка фактично є нащадком системи радянського союзу і базується на ієрархічній структурі та встановлених процедурах.

Зокрема, законопроєкт передбачає запровадження ризикоорієнтованого підходу в управлінні безпекою праці на законодавчому рівні, який відповідає сучасним європейським стандартам у сфері безпеки та здоров’я працівників.

Чинний Закон України «Про охорону праці» було ухвалено ще у 1992 році. Його вимоги успадкували норми радянської епохи, які не сприяють запровадженню ефективного механізму економічного стимулювання роботодавців до створення належних, безпечних і здорових умов праці, а також повноцінній адаптації системи управління безпекою праці до найкращих світових практик та її інтеграції в загальну систему управління підприємством.

Здорові та безпечні умови праці – це передумова існування здорової та продуктивної робочої сили. Ніхто не мусить страждати від захворювань або нещасних випадків, пов’язаних із трудовою діяльністю. Цей чинник, до того ж, є важливим аспектом як сталості, так і конкурентоспроможності економіки країни.

Другий законопроєкт, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за порушення вимог законодавства про безпеку та здоров’я працівників на роботі», оновлює механізми відповідальності для роботодавців та працівників у сфері охорони праці та адаптує їх до переглянутих підходів у формуванні системи управління безпекою праці та здоров’я працівників на робочому місці, наближаючи українське законодавство до європейських стандартів.

Нагадаємо, 29 серпня на території аграрного підприємства в Романівській громаді на чоловіків, які пакували квасолю у мішки, упала металева конструкція, від травм вони загинули на місці.

Як повідомляв Житомир.info, 10 січня 2023 року пресслужба Управління інспекційної діяльності у Житомирській області повідомила, що за 2022 рік зареєстрували більше сотні випадків виробничого травматизму, 15 з них були смертельними.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: травма травматизм травмування виробничий травматизм працівник нещасний випадок робота 
Матеріали по темі