Місто

В міськраді розробили нові положення про плату в бюджет Житомира від сезонної торгівлі та встановлених МАФів

18 October 2023, 12:30

На сесії Житомирської міської ради планують скасувати рішення виконкому від 02.02.2022 № 78, щоб затвердити нове Положення про організацію сезонної, святкової виїзної торгівлі, надання послуг у сфері розваг та проведення ярмарків.

Про це говорили під час засідання бюджетної комісії Житомирської міської ради 17 жовтня 2023 року.

«На сьогодні вже оприлюднений новий проєкт рішення (виконкому) про затвердження Порядку організації та проведення ярмарків, встановлення та функціонування облаштованих відкритих майданчиків. Різниця в тому, що з наступного року ми запроваджуємо плату за використання окремих елементів благоустрою, на яких будуть розміщуватися облаштовані відкриті майданчики та об’єкти торгівлі. Вводиться таке поняття як «сезонний ярмарок» - це торгівля виключно квасом та морозивом, яка здійснюється у період з 15 квітня по 15 листопада. По наповненню, розміщенню, вимогам до розміщення залишаються ті ж самі критерії, які були в попередньому положенні. Також залишилася спрощена система щодо перепогодження облаштованих відкритих майданчиків у разі відсутності коригувань самого ескізного проєкту», - розповіла директорка департаменту економічного розвитку Вікторія Сичова.

Нагадаємо, проєкт рішення сесії про скасування положення щодо сезонної торгівлі оприлюднили ще 26 квітня цього року і тоді ж заявили про розробку нового.

На комісії також розглянули проєкт рішення сесії про затвердження Положення про тимчасове користування окремими елементами благоустрою комунальної власності для розміщення малих архітектурних форм та тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території Житомирської міської територіальної громади.

«Раніше була пайова участь, якою займалася інспекція з благоустрою, але відповідно до рішення Антимонопольного комітету це положення було скасоване. Наразі опрацьовані положення, які працюють в інших містах України, і підготовлене положення, яке пропонуємо до вашого розгляду. Діяльність всі, хто має право на здійснення підприємницької діяльності на ділянках, які перебувають у комунальній власності, буде регулюватися даним положенням. Це не стосується тих, у кого земельні ділянки перебувають в оренді, або у приватній власності. Ми зараз говоримо про тимчасові споруди (МАФи), про літній майданчики, про святкові ярмарки та інше – вводиться плата на рік, вона є невеликою – 17 гривень за 1 кв.м на місяць, для всіх суб’єктів однакова, але меншу плату мають ті, хто торгує хлібобулочними виробами і водою» - розповіла перша заступниця мера Світлана Ольшанська.

Вона зауважила, що середній розмір «хлібного» кіоску до 16 кв.м, інших – близько 20 кв.м, в павільйонах – близько 30 кв.м. Тобто за МАФ площею 20 кв.м треба буде платити 340 грн в місяць, 4080 грн – за рік.

Нижче – скриншот з додатка до проєкту рішення сесії:


У випадку необхідності обрахунку плати за тимчасове користування окремими елементами благоустрою комунальної власності за добу місячна плата буде ділитися на кількість днів.

«Положення почне діяти з 1 січня 2024 року, тобто суб’єктам господарювання буде наданий час, щоб вони уклали відповідні договори з комунальним підприємством «Регулювання орендних відносин». Наразі в Житомирі знаходиться близько 600 тимчасових споруд», - наголосила Світлана Ольшанська.

Комунальному підприємству буде залишатися 5% від суми укладеного договору, інші кошти зараховуватимуться в міській бюджет – за попередніми підрахунками це буде близько 5 млн грн щороку.

Як повідомляв Житомир.info, відповідно до рішення виконкому від 21.09.2016 року, власники тимчасових споруд мали укласти договір про пайову участь в утриманні об’єктів благоустрою на території міста Житомир, станом на 1 грудня 2019 року з КП «Інспекція з благоустрою м. Житомира» було укладено 450 таких договорів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сезонна торгівля комісія Сичова торгівля Ольшанська пайова участь міськрада  
Матеріали по темі