Політика

Як нардепи від Житомирської області голосували в першому читанні за законопроект щодо діяльності релігійних організацій

19 October 2023, 16:42

Верховна рада 19 жовтня 2023 року прийняла за основу проєкт закону про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій (реєстр. №8371).

Про це повідомила пресслужба парламенту.

«Законопроєктом пропонується внести зміни до законів України «Про свободу совісті та релігійні організації», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», передбачивши положення щодо унеможливлення діяльності в Україні релігійних організацій, керівний центр (управління) яких знаходиться за межами України в державі, яка здійснює збройну агресію проти України», - йдеться у повідомленні.

Змінами передбачено покладання на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігії (Державна служба України з етнополітики та свободи совісті), додаткових повноважень у частині:

забезпечення проведення державної політики щодо релігій і церкви шляхом проведення релігієзнавчої експертизи діяльності релігійних організацій стосовно виявлення підлеглості у канонічних та організаційних питаннях із центрами впливу релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, що здійснює збройну агресію проти України;

видання приписів щодо усунення порушень, виявлених за результатами проведення релігієзнавчої експертизи, у місячний строк з дня видання такого припису;

звернення до суду з позовом щодо припинення діяльності релігійної організації у разі невиконання нею приписів щодо усунення порушень, виявлених за результатами проведення релігієзнавчої експертизи.

«Проєкт Закону відповідає Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практиці Європейського суду з прав людини. У проєкті Закону відсутні положення, які порушують принцип забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією, створюють підстави для дискримінації, стосуються інших ризиків та обмежень, які можуть виникнути під час реалізації акта. Проєкт Закону надсилався до Національного агентства з питань запобігання корупції для визначення необхідності проведення антикорупційної експертизи (вх. № 445 від 09 січня 2023 року), Служби безпеки України (вх. № 310 від 06 січня 2023 року )та Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів для опрацювання на відповідність зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції, у тому числі міжнародно-правовим, та з урахуванням права Європейського Союзу», - йдеться у пояснювальній записці.

На пленарному засіданні 19 жовтня законопроєкт, який забороняє релігійні організації, пов'язані з росією, ухвалили в першому читанні: за це проголосували 267 народних депутатів, жодного голосу «за» не дала депутатська група «Відновлення України» і лише один «за» був у депутатській групі «Платформа за життя та мир» (сформована з депутатів ОПЗЖ).

Щодо голосування представників Житомирської області, з фракції «Слуга народу» підтримали законопроєкт Ігор Герасименко, Тетяна Грищенко, Богдан Кицак, Дмитро Костюк, голова облорганізації Арсеній Пушкаренко. Сергій Кузьміних на засіданні був відсутній. Проголосував «за» Володимир Арешонков з депутатської групи довіра. Голова облорганізації «Батьківщина» Анжеліка Лабунська була відсутня.

Зауважимо, що законопроєкт був підготовлений Кабінетом міністрів і зареєстрований у Верховній раді ще 19 січня 2023 року.

Як повідомляв Житомир.info, станом на початок квітня 2023 року в Житомирській міській раді почали вивчати архіви для встановлення власників храмів, де проводять службу УПЦ МП. 21 квітня наприкінці чергової сесії Житомирська міська рада ухвалила звернення до Верховної ради, в якому підтримала законопроєкт №8371 щодо заборони релігійних організацій, які керуються з росії.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР законопроєкт церква рф МП УПЦ 
Матеріали по темі