Місто

Влада Житомира почала вивчати архіви для встановлення власників храмів, де проводять службу УПЦ МП

10 April 2023, 17:17

В різних областях України приймають рішення щодо заборони діяльності УПЦ МП. На Житомирщині релігійні громади приймають рішення про перехід, десь це відбувається простіше, десь із перешкодами. Втім, це лише у селах та невеликих містечках. У самому Житомирі станом на 10 квітня чимало храмів належать до московського патріархату і питання переходу до ПЦУ на загал не піднімається. Єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій пояснює це тим, що механізм відрізняється, мовляв, все залежить від місцевої влади.

«У місті перехід трохи відрізняється від того, як це у селах. Людина, яка хоче залишити храм московського патріархату, вона переходить в інший храм. Як у нашому місті, залишили Преображенський і прийшли у Михайлівський. Тому що храм стоїть на балансі місцевої влади. І тут має бути рішення влади», - каже єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій.

Міський голова Житомира з цим не погоджується:

«Вони не належать місту, як кажуть деякі. Статус цих будівель не визначений».

До того ж мер каже: наразі до кінця невідомо, кому належить майно храмів.Тому міська рада почала вивчати документи.

«Ми сьогодні вивчаємо цю ситуацію. Зараз вивчаємо архіви, реєстраторів, всі дані про реєстрацію. Наприклад собор (ред. Спасо-Преображенський собо́р), який знаходиться біля площі Перемоги - цей собор у 1941 році відкрили двері та там почалося богослужіння. А ось документів про передачу, ніяких поки що не знайшли. Цей собор (ред. Свято-Хрестовоздвиженський кафедральний собор) був у 2011 році переданий обласною радою переданий, до цього там був музей природи. Він був переданий саме церкві, після цього там відновили богослужіння. Тому сьогодні ми фактично шукаємо всі документи, щоб зрозуміти майно кому належить», - розповідає Сергій Сухомлин.

Інформацію, яку вдасться зібрати покажуть депутатам на сесії. Міський голова не каже, що буде прийматися якесь конкретне рішення, але обговорити існування московського патріархату у Житомирі планують.

«Сьогодні ми бачили рішення Хмельницької міської ради, Рівненська обласна рада прийняла рішення про скасування актів постійного користування. Все це ми вивчаємо, завтра збираємо голів фракцій на 12:00, і це одне з питань, яке будемо обговорювати. Але є вже офіційна позиція держави, агентство саме по релігії каже: ті рішення, які місцеві ради приймають щодо передачі є незаконними. Найближчим часом буде прийнятий закон України, який робить неможливу роботу церкви в Україні, офіс якої знаходиться у москві», - говорить міський голова Житомира.

Чому тільки зараз вирішили дослідити документи? Мер відповідає:

«А не було позиції держави. На мої висловлювання у вашій студії рік тому на мене багато було критики й тиску, що не потрібно під час війни розхитувати ситуації. Фактично не було запиту від держави і суспільства. Сьогодні ситуація змінилася».

Нагадаємо, що саме казав мер рік тому про діяльність московського патріархату.

«Знаю дуже багато фактів, і навіть по (Житомирській) області, коли в деяких церквах, монастирях були підготовлені, фактично, склади для ДРГ (диверсійно-розвідувальні групи). Ми розуміємо, що в московській церкві ще при Радянському Союзі було дуже багато тих, хто співпрацював с ФСБ (тоді – КДБ), і ці зв’язки, можливо, на даний час залишилися. Тут спецслужбам потрібно відпрацювати всіх тих, хто дійсно пов'язаний з агресором, а все інше мають вирішувати люди. Ніхто не думав, що Добкін чи Вілкул почне розмовляти українською мовою і буде захищати Кривий Ріг, Дніпро чи Харків. Свідомість людей дуже швидко змінюється, тому самі прихожани церкви мають приймати рішення, і, я думаю, що тут воно очевидне. Нам потрібна єдина церква – це зрозуміло», - сказав міський голова 1 квітня 2022 року у програмі «Тема дня» на Житомир.info.

Нагадаємо, у Баранівці Житомирської області на зборах 5 квітня релігійна громада церкви Різдва Богородиці проголосувала за перехід до ПЦУ.

Як повідомляв Житомир.info, 2 квітня на території церкви Святої Покрови у селищі Іршанську відбувалися збори релігійної громади щодо переходу до ПЦУ, правоохоронці припиняли спроби фізичного протистояння, але учасники зборів зафіксували на відео, як священник вдарив по голові 12-річного хлопчика. 6 квітня стало відомо, що Священнику МП, який вдарив двох дітей під час зібрання, повідомили про підозру.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: церква єпископ священник перехід Паїсій ПЦУ 
Матеріали по темі